Сноудън: Ежедневно NSA следи 5 милиарда телефонни разговори

0
54
Ежедневно Агенцията за национална сигурност на САЩ получава данни за пет милиарда разговори, провеждани чрез мобилни телефони по целия свят. Следени са десетки милиони устройства, включително такива, принадлежащи на американски граждани, живеещи в чужбина.

Тези данни бяха публикувани от The Washington Post, който се позовава на информация, получена от бившия служител на американските специални служби Едуард Сноудън.

Както съобщава изданието, НСА извършва „случаен“ подбор измежду разговорите на десетки милиони американци, които пътуват в чужбина. The Washington Post отбелязва, че разузнавателната агенция разполага с възможност за проследяване на движението на собственика на почти всеки мобилен телефон в света. За целта се използват няколко програми, една от които носи името Co-Traveller.

Публикуваната от вестника информация е била потвърдена от действащи служители на американското разузнаване, дали интервюто пред него с одобрението на своите ръководители. Според тях, данните за провежданите с помощта на мобилните телефони разговори спомагат за проследяването на движението на известни терористи, както и за идентифицирането на нови техни контакти.

В същото време представителят на Управлението за национално разузнаване Шон Търнър отказа да коментира тази информация.

The Washington Post отбелязва, че следенето на телефоните на американски граждани може да се извършва и неволно или по съвместителство чрез други програми, чиято основна цел не е следенето на телефонни разговори.

В края на ноември британски медии съобщиха, че най-чувствителните данни за дейността на американското разузнаване, получени от Сноудън, все още не са публикувани. Сред тази информация, съхранявана на тайни сървъри, са и имената и биографиите на служители на разузнавателните служби. Експерти смятат, че за Сноудън тази информация е един вид „застрахователна полица“.

Ръководството на Агенцията за национална сигурност счита, че бившият неин служител е предал на журналистите до 200 хиляди секретни документи. Както се съобщава, тази цифра е била назована от самия директор на АНС генерал Кийт Алекзандър в изказване по време на заседание на Съвета по международни отношения, състояло се в Балтимор, щата Мериленд.

В отговор на въпрос от страна на един от присъстващите, какви мерки се предприемат, за да бъдат пресечени по-нататъшни изтичания на информация в пресата, той отговорил: „Много би ми се искало да имаше начин това да бъде предотвратено. Сноудън е предал на репортерите между 50 и 200 хиляди документи. И те ще продължат да изплуват“. Алекзандър добавил, че изтичанията на документите преднамерено се организират по такъв начин, че „да нанесат максимални щети на АНС и националните интереси на САЩ“.

Както предава Associated Press, NSA вече разработва стратегия за противодействие на течовете, която може да включва дори изпреварващо разпространение на информация за нейната дейност.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари