fbpx
0 C
София

Сноудън: Мисията ми е изпълнена

Най-четени

Едуард Сноудън счита мисията, която си е поставил, за изпълнена. Това бе заявено от самия него в интервю за вестник The Washington Post. По думите му, разгласявайки класифицираната информация, той не се е опитвал да промени обществото, а само да му даде шанс само да определя пътя на своето развитие, и тази цел е била постигната.

В хода на интервюто, което Сноудън е дал в Москва, той говори за причините, подтикнали го към решението да направи публично достояние методите на работа на специалните служби. Наблюдавайки мащаба на следенето от страна на Агенцията за национална сигурност (NSA), той се е убедил, че процедурите за тайно гласуване на подобни дейности в Конгреса и специализираните съдилища са „гробище на здравия разум.“ По думите на Сноудън, АНС всъщност е манипулирала органите, натоварени със задачата да я контролират.

В интервюто с журналиста на The Washington Post Сноудън, който в Съединените щати бе лишен от паспорт и обвинен в държавна измяна, подчертава, че не е свързан или поемал задължения към други държави, включително към Русия, която му предостави временно убежище. „Ако съм извършил измяна, то това е била измяна към правителството в полза на народа“, каза той.

От пролетта на 2013 година Едуард Сноудън започна да предава на пресата, в това число и на The Washington Post и британския вестник The Guardian, секретна информация за работата на ЦРУ и НСА. Тогава стана ясно, че под предлог за борба с тероризма специалните служби са създали огромна мрежа за следене на потребителите в интернет, както и на техните телефонни разговори. Разкритията предизвикаха редица реакции в САЩ и в други страни. Сноудън напусна САЩ на 1 август и получили временно убежище в Русия.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини