Едуард Сноудън, бившият сътрудник на Националната агенция за сигурност на САЩ (АНС), който разкри мащаба на следене, който осъществяват американските шпиони по цял свят, призова настоящия президент на Щатите Доналд Тръмп да помилва създателят на Wikileaks Джулиан Асандж.

Асандж е търсен от правосъдието в САЩ по обвинения в заговор с цел изнасяне на класифицирана информация, засягаща сигурността на страната и опит да вербува представители на известни хакерски групировки, които да осъществят киберпрестъпления и откраднат информация, която да бъде публикувана на страниците на Wikileaks. Асандж беше арестуван през миналата година за неспазване на гаранцията си в дело от 2012, което заведе Великобритания срещу него. Към настоящия момент той се намира в затвор в Обединеното кралство. В началото на януари се очаква американски съд да се произнесе по въпроса за екстрадицията му в САЩ.

„Господин президент, ако вие извършите само един акт на помилване по време на вашия мандат, моля ви: освободете Джулиан Асанндж. Само вие може да спасите живота му“, написа тези дни Сноудън в профила си в социалната мрежа Twitter.

Асандж нееднократно вече заявява намерението си да се самоубие, ако бъде екстрадиран към САЩ, припомнят от ZDNet. Този факт е и в основата на аргументите, които използват адвокатите на Асандж в защитата му, а също и причина за публикацията на Сноудън. Самият Тръмп е споделял, че обмисля помилването на Асандж и Сноудън. През октомври тази година, Тулси Габбард, американски конгресмен от Хавай представи предложение в Конгреса на САЩ, в което се иска отпадането на обвиненията от 2013 към Сноудън и позволението той да се завърне в родината си. През миналата седмица Габбард също помоли официално Тръмп да амнистира Асандж и Сноудън. Новината идва на фона на обвинения към американския президент за вземане на подкуп срещу помилване, напомнят от ZDNet.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари