Сноудън разказа за още едно кибероръжие на NSA – MonsterMind

0
47
Според данни, предоставени от Едуард Сноудън в сряда, 13 август, Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) е разработила и използвала система за водене на кибервойни с името MonsterMind. Софтуерът автоматично открива потенциални заплахи, идващи от компютри в чужбина, и ги блокира в най-кратки срокове. След това системата MonsterMind осъществява ответни кибератаки без никаква човешка намеса.

Замисълът при създаването на софтуера бил той да се използва за атакуване на системи, които представляват реална заплаха за САЩ. Въпреки това, по думите на Сноудън, постъпващият в американските сървъри вредоносен трафик обикновено се пренасочва през трети страни, поради което не представлява особена трудност MonsterMind да бъде заблудена. Така системата може да осъществи ответни атаки срещу абсолютно невинни и нямащи нищо общо с атаката страни.

„Тези атаки могат да бъдат фалшифицирани. Например, някой се намира в Китай, но маскира трафика така, сякаш той идва от Русия. А след това системата нанася ответен удар срещу руска болница, например. Как смятате, какво ще се случи после?“, каза Снодън в интервю за изданието WiReD.


Освен това, MonsterMind представлява сериозна заплаха за конфиденциалността, тъй като системата има достъп практически до всички входящи на територията на Съединените щати комуникации. Сноудън отбелязва, че за да бъде анализиран, трафикът първо трябва да бъде прехванат, което пък нарушава Четвъртата поправка на Конституцията на САЩ, според която специалните служби не могат да получават лична информация без специална съдебна заповед.

В допълнение към горното Сноудън заяви, че през 2012 г. хакери от АНС случайно и по погрешка са прекъснали интернет-комуникациите в Сирия при опит отдалечено да инсталират и експлоатират шпионски софтуер в един от кореновите маршрутизатори на най-големия интернет-доставчик в страната. Устройството било извадено от строя, когато NSA се опитала да го компрометира. Агенцията се опасявала, че Сирия ще открие несанкционираното проникване, но това не се случило.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари