Сноудън ще бъде поканен да даде показания пред Европейския парламент

1
15
Бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) Едуард Сноудън ще бъде поканен да даде показания пред Комисията по граждански свободи към Европейския парламент за провежданите от страна на Съединените щати програми за следене. Решението е било прието от членовете на Комитета с 36 гласа „за“, 2 гласа „против“ и 1 „въздържал се“, съобщава BBC.

Предвижда се показанията да бъдат дадени по видеоканал, тъй като Сноудън все още се намира на територията на Русия, а държавите-членки на Европейския съюз не възнамеряват да му предоставят политическо убежище. Членовете на Европарламента вече са се свързали с адвоката на Едуард Сноудън, но засега остава неизвестно дали бившият подизпълнител на ЦРУ ще се съгласи да даде показания.

Ще отбележим, че представителят на Консервативната партия на Великобритания Тимъти Къркхоуп, гласувал против изпращането на поканата до Сноудън, е на мнение, че той няма да се съгласи да свидетелства.

„Ако Сноудън иска да даде показания пред членовете на Европейския парламент, ще му се наложи да излезе от сянката, с което би рискувал да разкрие местоположението си. Комитетът от своя страна даде ясно да се разбере, че показанията на Сноудън ще бъдат взети под внимание само ако той се яви на интерактивната сесия“, подчерта Къркхоуп.

Освен това, предоставяйки убежище в Русия на Едуард Сноудън, руският президент Владимир Путин заяви, че той не трябва по никакъв начин да вреди на САЩ. Въпреки това, различни издания продължават да публикуват документи за секретните американски програми, а самият Сноудън се е обърнал към правителството на Бразилия с предложение да му окаже помощ в борбата срещу следенето от страна на американските служби.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
Светльо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Светльо
Светльо

YES WE SCAN! :headphones: :computer2: :jeer: