Сноудън: NSA шпионира Европейската комисия

6
21
Бившият подизпълнител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън продължава да предава на медиите разкрития за дейността на ведомството. Вестник The New York Times публикува нови данни, според които американската разузнавателна агенция NSA и нейният британски аналог GCHQ са започнали непрекъснато следене на антимонополното ведомство на Европейския съюз, след като то заплаши да глоби Google и наложи парични санкции на Microsoft и Intel.

В статията се казва, че следенето е било извършвано от 2008 година, като са били шпионирани не само еврокомисарят Хоакин Алмуния, но също така и други служители на антимонополния орган. Цели на разузнавачите са били и израелският министър-председател и министърът на отбраната на страната, както и членовете на техните семейства и редица висши служители в Израел.

NYTimes отбелязва, че обекти на следене от страна на агенциите са били и френската петролна компания Total, дъщерната фондация на ООН УНИЦЕФ и други агенции на ООН. Според изданието тези кампании са били официално финансирани като „борба с тероризма“, но е очевидно, че въпросните цели не са имали нищо общо с тероризма, а разузнавателните ведомства са се занимавали със събиране на данни за политически цели.

Според NYTimes, в хода на подготовката на материала журналистите на изданието са се свързали с пресслужбата на Европейската комисия, откъдето са отказали коментар. След като материалът е бил публикуван, пресслужбата е заявила, че Европейската комисия е „много разочарована“ от действията на САЩ и Великобритания. От своя страна служители на АНС са заявили, че агенцията не се е занимавала с шпионаж с цел кражба на търговски тайни или с политически цели, като освен това не е работила и в интерес на американски компании, чиито интереси биха могли да бъдат накърнени.

Позовавайки се на получената от Сноудън информация, вестникът отбелязва, че NSA е получила от американското правителство на практика неограничен мандат за шпионаж срещу европейските партньори и съюзниците на САЩ от НАТО. Така постепенно се е стигнало дотам, че разузнавателната агенция е следила децата и приятелите на европейските чиновници, опитвайки се да идентифицира подозрителни контакти.

Ще припомним, че през октомври тази година директорът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър по време на изслушване в Конгреса „категорично“ отрече обвиненията в шпионаж на европейските партньори на страната. Още тогава редица конгресмени са поставили под въпрос изявленията на Клапър, но са предпочели да не повдигат въпроса, за да не ескалира още и без това мащабният международен скандал.

От Брюксел заявиха, че прозвучалите обвинения са много сериозни, тъй като в рамките на своите служебни задължения еврокомисарят Хоакин Алмуния има достъп до строго секретна информация, свързана с разработките и плановете на различни компании в Европа и по целия свят. „Това определено не е онова поведение, което ние очакваме от наш стратегически партньор. Партньорът ясно раздели своите интереси от нашите общи интереси“, заявиха от пресслужбата на Европейската комисия.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
0 Автори на коментарите
SvetlozarNStntc4dimojekovКасперскиМетоди Дамянов Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
SvetlozarNS
SvetlozarNS

Благодаря за новината, но 1 пояснение бих искал да направя което го виждам във всяка новина свързана със Сноудън и това е, че той е предал 50 хиляди документа на 1 път на няколко медии. Тоест, той не продълажа да изпраща материали на медиите, медиите вече имат всичките материали и решават кои да пуснат и кои не.

tntc4
tntc4

Сигурен ли си че е така?
всеки поне малко запознат с играта на карти знае че не е в твой интерес да си изиграеш козовете в самото начало на играта… нали?

SvetlozarNS
SvetlozarNS

https://www.youtube.com/watch?v=azaD33lm7pE това видео е публичният разпит на главният редактор на вестник Guardian в който той потвърждава, че както те така и други вестници са получили малко над 50к документи и подбират кои материали да пуснат.

Причината Сноудън да им даде всичко наведнъж е предимно от страх за живота му. Ако предоставяше едно по-едно нещата то тогава опасността да го ликвидират е много по-голяма от това да даде цялата информация на 10-15 новинарски агенции. Така с него жив или мъртъв информацията пак ще излезе на яве и опасността от това той да бъде ликвидиран от някое правителство става значително по-малка.

dimojekov
dimojekov

А може би има и друг коз,за който всички „правителства“ знаят но си мълчат

Mitsubishi Eclipse 2G
Mitsubishi Eclipse 2G

Истината е, че американците отдавна подслушват целия свят. Това е публична тайна. Просто сега Сноудън е решил да оповести данните. Браво на него, че се е опълчил срещу тъпите американци.

Методи Дамянов

SvetlozarNS +1 Te продължават да излизат, но няма как наведнъж да излязат, а и сигурно има много плява, която да се отсее. Мен ми е интересно друго. Какво стои зад всичко това? Дали Сноудън е „причинено“ събитие или пропуск на АНС. Ако не е пропуск, от какво ни разсейват. Ако ли пък е, що за идиоти работят в тази агенция. Че това при нас няма как да стане (освен, ако не е замесен политик), та при тях?