Соломоновите острови забраниха Facebook на територията си

1
734

Правителството на Соломоновите държави, което управлява стотици отделни острови в южната част на Тихия океан, планира временно да забрани изцяло социалната мрежа Facebook на териториите си, съобщават от ABC Australia.

Твърди се, че забраната е опит за ограничаване на кибертормоза и онлайн клеветата, според премиера Манасех Согаваре.

„Кибертормозът във Facebook е широко разпространен, хората са клеветени от потребители, които използват фалшиви имена, а репутацията на известните личности, която е градена години наред, се унищожава за броени минути“, казва Согаваре пред парламента на островната държава, цитиран от ABC.

Критиците осъждат този ход на премиера като ненужно и несправедливо превишаване на държавните правомощия, както и като средство за заглушаване на опозицията. Също така не е ясно как Согаваре планира действително да забрани масивната социална мрежа, как ще бъде приложена такава забрана и за колко време.

Депутатът от опозицията и председателят на комисията по външни отношения Питър Кенилорея младши нарече забраната „пряко и нагло нападение срещу свободата на изразяване“, съобщават от The Guardian.

Но кабинетът на страната все пак прие забраната на Facebook миналата седмица.

„Оскърбителните слова срещу министри, министър-председател, уронване на авторитета на персони, клевети по личен адрес, всичко това е проблем, който предизвиква безпокойство“, каза тогава министърът на комуникацията и гражданската авиация Петер Шанел Аговака.

В името на грижата за младите хора

Аговака каза също, че ходът има за цел да „предпази нашите млади хора от вредното съдържание, тъй като в момента няма законодателство, което да урежда използването на интернет, което да позволява премахването на цялото вредоносно съдържание в публичните платформи и мрежи“.

Соломоновите острови не са сами в усилията си да заглушат Facebook. Други държави в Тихия океан, включително Папуа Нова Гвинея, Фиджи и Самоа, също обмислят прилагането на подобни забрани.

От популярния технологичен портал CNET са се свързали със Facebook с искане за допълнителен коментар, но на този етап не са получили отговор.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари