Сондата InSight успешно кацна на Марс

3
825

Космическият апарат InSight, предназначен за изучаване вътрешната структура на Марс, успешно кацна на Червената планета. Цялата операция бе показана в реално време в сайта на NASA.

Кацането на повърхността на Марс бе осъществено на предварително избрания район. Това стана на 26 ноември 2018 година в 19:53 часа Координирано универсално време в регион с размери 130х27 километра, разположен на малко възвишение в равнината Елизиум. Двата малки кубични сателита CubeSat транслираха сигнала от космическата сонда и по този начин успешно изпълниха своята по принцип експериментална задача.

Мисията InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) стартира на 5 май 2018 година. Нейната основна задача е изследването на вътрешния строеж на Червената планета и геологичните процеси в нейните недра. Научната станция разполага с две камери, сензор за климата, отражател и други уреди. Двата основни инструмента на мисията ще работят в непосредствена близост до платформата и ще бъдат поставени от роботизираната ръка IDA (Instrument Deployment Arm). Това са сеизмографът SEIS и сондата HP3, която може да достига дълбочина до 5 метра.

Изображението по-горе е първата снимка, изпратена от InSight, потвърждаваща, че всичко е преминало успешно.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
dada
dada

С тия пари можеше да оправиме милата ни държавица един път завинаги, но не, червеновратите пъпчиви плиткоумници ще ги дадат за сонда на Марс.

s00
s00

То заради такива като теб светът страда. Отивай в пещерата и се задомявай.

Agentpat™
Agentpat™

И мислиш, че 1 милиард ще оправят “милата ни държавица”? И точно американците ли ще ни ги дадат? Хахаха! Ти сериозно не си добре, пич! Като ти гледам и коментарите в раздел “игри” направо се ужасявам, как може да има геймъри с такова изкривено мислене? Честно – ставаш смешен вече!