Сондата New Horizons вече е на почти 9 астрономически единици от Плутон

1
73

Планета или не, Плутон заедно със своите новооткрити луни може да ни каже много интересни неща, защото е един от най-външните обекти в рамките на Слънчевата система. Към джуджето лети космическата сонда New Horizons (Нови хоризонти), която вече се намира на около 9 астрономически единици от вечно замръзналата планета.

Една астрономическа единица е равна на средното разстояние между Земята и Слънцето или 149.6 милиона километра. При скорост от 160 километра в час за изминаването на тази единица са нужни 100 години.

Когато New Horizons и Плутон се срещнат през лятото на 2015 година, малката планета ще бъде на 33 астрономически единици от Слънцето. В края на миналия месец учените проведоха симулация на срещата между изследователския кораб и Плутон, за да проверят какво би могло да се случи когато това стане наистина. От наземния команден център към New Horizons са били изпратени 9 675 команди, които са били изпълнени от сондата за 22 часа. Учените имат основания да смятат, че симулацията е минала успешно и корабът е направил това, което се очаква от него.

В момента сондата се намира на 9.02 астрономически единици от Плутон, 23.37 от Слънцето и 22.42 от Земята. Ако искате да следите в реално време къде се намира New Horizons можете да направите това чрез официалния сайт на мисията. Корабът ще започне близките си изследвания на Плутон и луните на планетата през 2015 година, на 14 юли.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари