Сорс кодът на биткойна и стотици други информационни технологии влизат за 1000 години в капсула на времето

5
866

Човечеството непрекъснато се изправя пред най-различни заплахи. Едно от най-опасните предизвикателства е пандемията от новия коронавирус, която обхвана целия свят. Най-новият проект на GitHub има за цел да съхрани най-ценните информационни технологии. В 1000 годишна хибернация влизат сорс кодовете на Bitcoin-а и Ethereum-а, както и кодовете на най-популярните социални мрежи, месинджъри и други IT проекти.

Дъщерната компания GitHub на Microsoft е най-големият хостинг на IT проекти. Новата инициатива цели съхранението на 250 технологии с отворен код, които определят нивото на развитие на съвременната цивилизация. Сред най-ценните според този проект се считат Facebook, Microsoft, Netflix, Python, Bitcoin, Ethereum, Linux и други. Гарантираното време на съхранение на кодовете е 1000 години. Създателите на този проект са на мнение, че само по този начин може не само да се съхрани важна информация, но и да се разкаже на бъдещите историци каква е била цивилизацията от XXI век.

Проектът GitHub Archive Program се базира на безопасна система за съхранение на данни, която е разположена в специално хранилище в Арктика, което се намира на дълбочина 250 под земята в норвежкия остров Шпицберген. Там освен код се съхраняват и над 1,5 милиона различни семена, като застраховка от евентуалното умиране на определени селскостопански култури. Използва се технологията LOCKSS, при която множество копия се съхраняват в различни места.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари