И най-бързата кола явно е толкова бърза, колкото са… софтуерните ъпдейти за нея. Въпреки, че джипът Audi E-Tron се разработва от цяла вечност, той все още не е близо до премиерата си. Немският гигант обяви, че я забавя с цели четири седмици заради „проблем с разработката на софтуер“.

Промените в неназованата програма изискват Audi отново да поиска протоколи по сигурността. Защото вече живеем във време, когато явно дори един мощен автомобил не може да тръгне свободно по пътищата, ако някой някъде не е актуализирал няколко реда команди за него.

Забавянето не е фатално само по себе си, тъй като Audi E-Tron и досега се очакваше през второто тримесечие на 2019 г. В централата на Audi обаче със сигурност не се радват на това, тъй като компанията отчаяно се опитва да изпревари появата на конкурента Mercedes EQC.

Но това дори не е единственият проблем. Източници на авторитетния Bild am Sonntag твърдят, че компанията води тежки преговори с LG Chem относно цената на батериите на E-Tron. Южнокорейците искат да вдигнат таксата с 10 процента заради високото търсене, което на свой ред като нищо ще се отрази на крайната цена на модела. Засега нито една от компаниите не коментира, но ако ситуацията е такава, със сигурност премиерата на автомобила става още по-объркана.

Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Ozzy
Ozzy
3 години

Много тъпо и неграмотно е да казваш, че джипа не е готов. Забравете за ксерокс и фадрома. Само тъпите селяни продължават да говорят така. Не може да търсиш ниво със селски лафове.

Selqnin
Selqnin
Отговор на  Ozzy
3 години

Ко рече, ко?

AxOx
AxOx
3 години

Най-важното в тази новина е, че Корейците вдигат цените на акумулаторните батерии, а това май е само началото. Скоро всички ел.коли ще започнат да имат такива дефицити и от евтина хабува алтернатива може да се окаже, че не е чак толкова хубава колкото ни го рекламираха.
Дано не съм прав.

ХартионКартонян
ХартионКартонян
3 години

Аз пък карах R8 E-tron в Asphalt 8 преди няколко години и нямаше проблем.

Кольо
Кольо
3 години

Ами да вземат да ги правят без компютри на борса. Едно време как карахме аналогови автомобили? Достатъчно е, с компютрите да се изработва дизайна на автомобилите, евентуално да участват в сглобяването, като управляват роботите и до там. Защо трябва да се качвам на нещо, което всеки малко по на ти със софтуера може да хакне, или да прихваща вируси, червеи.

kuku
kuku
3 години

е да ама пък така ше може да си вържеш аудито с айфона

the professor
the professor
3 години

ауди и bmw с техните цени никога няма да бъдат алтернатива на тесла…

Петко
Петко
3 години

От завода още с проблемите започваме :)) Типично за аЛди.