fbpx
-1.1 C
София

Софтуерна грешка остави училищно осветление да свети повече от година без да може да се спре

Най-четени

Събирането на дневна светлина може да помогне на сградите да пестят енергия и пари чрез интелигентно управление на осветителните системи. Този метод обаче се провали в гимназия в Масачузетс по всички възможни начини.

Случаят ясно илюстрира капаните при разработване на софтуер и инсталиране на хардуер в условията на проблеми в глобалната верига за доставки.

От август 2021 г. гимназия в Масачузетс не може да контролира правилно осветлението си поради софтуерна грешка. Софтуерът и хардуерът, контролиращи това, което е трябвало да бъде енергоспестяваща система, са станали почти невъзможни за поправяне.

Заради корпоративни изкупувания и спиране на производството в Китай.

Регионалната гимназия „Миннечоуг“ в Уилбрахам, Масачузетс, използва флуоресцентни и LED крушки, свързани със система за събиране на дневна светлина. Системата трябва автоматично да затъмнява и осветява светлините през деня в зависимост от условията на околната среда, за да намали потреблението на енергия и да спести пари.

На 24 август 2021 г. обаче прекъсване на електрозахранването поврежда софтуера, който единствен контролира системата за осветление. Оттогава студентите, преподавателите и служителите в Миннешоу не могат да намаляват осветлението за видеопрезентации или да го включват и изключват за отделни стаи. Те могат само да отвинтват отделни крушки или да използват прекъсвачи, които едновременно изключват осветлението за цели части на училището.

В противен случай светлините остават с пълна яркост денонощно. По оценка на помощник-инспектора по финансите на училищния район проблемът струва на местните данъкоплатци хиляди долари на месец. Вероятно в Уилбрахам има и по-скъпи проблеми, но осветлението в Миннешоу все още предизвиква много оплаквания.

Все пак изцяло противоречи на първоначалните цели на училището за намаляване на разходите.

Училището не може да отстрани проблема веднага, тъй като фирмата, инсталирала системата през 2012 г., 5th Light, оттогава многократно е сменяла собственика си. След като училището проследява сегашния собственик на 5th Light, Reflex Lighting, Reflex се мъчи да намери човек в компанията, който да разбира патентованата система.

Външните консултанти не могат да поправят софтуера, инсталирането на таймери или превключватели за включване и изключване се оказва невъзможно, а Reflex изчислява, че подмяната на цялата система ще струва 1.2 млн. долара. Единственият останал вариант беше да се ремонтира целият хардуер, но работата се забави многократно, тъй като прекъсванията на веригата за доставки в Китай засегнаха необходимите чипове.

С малко късмет ремонтът най-накрая трябва да се осъществи през пролетната ваканция. Училището и Reflex планират да добавят дистанционен превключвател, в случай че настъпи друг проблем.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини