Компания доставяла спайуер (от англ. spy – „следя, шпионирам“ и software) заедно с инсталатора на софтуера си с цел да възпира пиратите, алармира Дейвид Бисон от страниците на блога на Tripwire.

Тази неделя потребител на Reddit се появил в социалната мрежа с откритието, че в инсталатора на Flight Sim Labs за симулатора на полети на A320 се крие шпионски софтуер. Това било програма за извличане на пароли от Google Chrome, създадена от компания с името SecurityXploded. Той питал и другите от социалната мрежа за случая. На въпросите му отговорил лично Лефтерис Каламарас, шефа на Flight Sim Labs.

Оказва се, че никой не е хаквал софтуера на компанията или добавил без знанието на автора софтуера. „Test.exe е част от DRM защитата и търси единствено определени пиратски копия на софтуер, който е придобит по нерегламентиран начин“, споделя Каламарас. Компанията е добавила шпионската програма, понеже, както обяснява Каламарис, се интересува от конкретна „пиратска“ групировка. Именно благодарение на този софтуер те са успели да съберат данни за тази група, които смятат да предадат на властите.

Новината за действията на компанията беше посрещната с критика, като един разработчик я определи за откровено некоректна и нелегална. Това провокира Flight Sim Labs да обновят инсталатора, като този път в него няма шпионски софтуер.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
s00 Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
s00
s00

Крадеца вика – дръжте крадеца. И дори да уличават дадената групировка, как ще оправдаят незаконните си действия. Нали трябва самите те да се придържат към закона. Събират си те паролите ненаказано и после потребителите ще се чудят, кой им изтегли парите от банката.