Социалната мрежа Parler се прехвърли към руски хостинг

14
1209

Когато Amazon изключи сървърите на социалната мрежа Parler, която се счита за независима алтернатива на Twitter, започнаха да се появяват шеговити коментари, че не е лоша идеята хостингът на Parler да се прехвърли в Русия, където идва ли някой ще блокира тази онлайн услуга. Шегите са си шеги, но собственикът на Parler наистина се прехвърли към руски хостинг.

Няколко експерта по информационна безопасност забелязаха, че  IP адресът на домейна parler.com сега е 190.115.31.151 и принадлежи на компанията DDoS-Guard, която често наричат руския еквивалент на Cloudflare.

Самата компания DDoS-Guard е регистрирана в Ростов на Дон.

Миналата година популярният специалист Брайън Кребс  публикува своя анализ на потенциалните юридически проблеми на DDoS-Guard, с които руската компания може да се сблъска в САЩ заради клиентите, които хоства.  Кребс обяви този списък за разобличителен, понеже включва огромен брой фишингови сайтове и домейни, свързани с киберпрестъпни онлайн услуги и форуми. Специалистът подчертава, че DDoS-Guard предоставя хостинг на организацията ХАМАС, която вече от над 20 години се счита за терористична организация в САЩ и Европейския съюз. Но в Русия ХАМАС не се счита за терористична организация и е легитимен партньор за водене на преговори, като нейните лидери многократно са посещавали Москва.

DDoS-Guard е голям и мощен оператор, който предлага хостинг още от 2011 година и е специализиран върху защита от DDoS атаки и доставка на съдържание (CDN). Това е една от малкото руски компании, която разполага със собствена мрежа от дата центрове и специализирани цифрови центрове за филтриране и пречистване на интернет трафика.

4.2 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари