fbpx
12.3 C
София

Социалното дистанциране доведе до силен спад в нивата на замърсяване на въздуха

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Мерките на държавите срещу COVID-19 значително ограничиха трафика по улиците в големите градове, както и работата на мащабните индустрии. Един изненадващ страничен ефект се оказа спадът на нивото на замърсяване, поне според сателитните снимки от Европейската космическа агенция. Данните са изведени благодарение на Sentinel-5P сателита на Агенцията. Изглежда през последните шест седмици нивата на азотен диоксид (NO2) над градовете и индустриалните зони в Азия и Европа са много по-ниски от миналата година. Ясна разлика се отчита дори в рамките на един месец.

Азотният диоксид не е известен като газ-убиец на света какъвто е CO2, но той е също толкова опасен за хората. Той е част от емисиите на автомобилните двигатели, електроцентралите и някои селскостопански заводи. Според експертите газът подпомага развиването на респираторни заболявания като астма и други. Често обаче NO2 се изхвърля във въздуха заедно с CO2, като тази комбинация едновременно повишава температурата на атмосферата и вреди на здравето на хората.

Пол Монкс, професор от университета в Лестър, сподели:

„Сега ние неочаквано се озовахме по средата на най-мащабния научен експеримент, провеждан някога. Дали това, което виждаме, е нашето бъдеще, ако решим да преминем към икономика с по-малко въглерод?“.

Според Монкс, по-ниското ниво на отровни газове в атмосферата си има и своите ползи за здравето, макар че няма непременно да възпрепятства развитието на новата зараза. Земеделието също би се облагодетелствало, тъй като замърсяването забавя растежа на растенията.

Както се и очакваше, най-сериозен спад в нивата на замърсяване се наблюдават в първоначалното огнище на заразата – град Ухан, Китай. Според NASA, наличието на азотния диоксид в Китай е спаднало с около 30% поради затварянето на редица заводи и пътни коридори. В Южна Корея също се наблюдава значителен спад на емисиите. Държавата не достигна до бедствено положение, но упорито преследва предполагаемо болни граждани. В северна Италия разликата е драстична поради постоянното събиране на смог от околните фабрики, намиращи се близо до Алпите в долината По. В една от най-горещите точки на замърсяване – Милано е регистриран около 40% спад на вредни газове, но все още обаче не се знае точната причина за това. Според учените, автомобилите са били главният виновник за наличието на толкова много NO2 в атмосферата. Тенденцията се наблюдава и в други европейски градове в района на Алпите и Европа. Дори в Лондон, където мерките за социална дистанция бяха приложени сравнително късно, се наблюдават положителни промени в нивата на замърсяване. Учените там обвиняват именно автомобилния трафик за наличието на NO2. Според Монкс, един средностатистически дизелов автомобил изпуска по 52 милиграма азотен диоксид за всеки изминат километър, което съвсем не е малко.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини