Спамерите наводниха мрежата със свои сайтове за скъсяване на адреси

0
46

Боклукът в световната мрежа продължава да бъде голям проблем, който води до прахосването на време и ресурси на стойност стотици милиони долари. Спамерите пращат множество нежелани търговски съобщения, които тормозят потребителите и доставчиците на електронна поща.

Доскоро спамерите ползваха популярните услуги за скъсяване на интернет адреси, за да прикрият линковете, които разпространяват, но тази практика беше спряна чрез филтрирането на домейните на безплатните услуги. Сега обаче измамниците са се изхитрили и са разработили нова схема. Те създават собствени домейни, на които качват скриптове за скъсяване на адреси и така заобикалят филтрите, информира Digital Trends.

От Symantec са докладвали, че е засечена спамерска група, която създала повече от 87 сайта, където били качени скриптове за автоматично скъсяване на адреси. Въпросните скриптове са с отворен код и могат да бъдат намерени лесно в мрежата. След това е въпрос на минути да бъдат инсталирани и пуснати в действие. Всичко това е напълно легално.

Така създадените системи се използват, за да се заобиколят филтрите за спам, които се заблуждават, че линковете са легитимни, а не интернет боклук. Характерно за засечените от Symantec сайтове било, че са разположени на домейни с окончание .info, които са регистрирани на името на руснаци от Москва. За хостване на домейните и сайтовете била използвана британска компания.

Линковете на спамерската мрежа присъствали най-вече в нежелани съобщения, разпращани по електронната поща. Характерни за тях били заглавия от сорта на „Мина много време, откакто не сме се виждали!” или „Добре стана, че дойде!”. Ако потребителят се подлъже да цъкне на линка обикновено попада в сайтове за продажба на медикаменти и други от този род, които са с комерсиална насоченост.

Новата тактика на спамерите идва в отговор на затегнатите мерки, които пропускат трудно стандартни рекламни съобщения, които не са желани.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари