Уеб-порталът Bleeping Computer откри в даркнет много специална спамерска услуга. Това е онлайн услугата All Base, специализирана в изпращането на Jabber/XMPP спам, обемите на който засега са по-малки от обемите на пощенския спам.

Създателите на All Base явно са решили да изведат този своеобразен бизнес на ново ниво. През последните месеци потребителите нееднократно се оплакаха от вълните ненужни съобщения, отговорността за които е на All Base, но сега спамърите измислиха нещо друго.

All Base се занимава преди всичко с рекламирането на нелегални и забранени стоки и услуги: наркотици, малуер, предлагат се препратки към криминални ресурси и т.н.

All Base предлага на своите клиенти специализирано изпращане на спам по четири основни категории потребители – реклами за създатели на малуери и експлойти, реклами за кражба на данни и пари от чужди банкови карти; възможно е комбиниране на категориите. Изпращането на спам от всичките категории струва 0,04 биткойна или около $100 по днешния курс.

Има начин за спиране на XMPP спама – например в настройките да се избере получаване на съобщения само от доверен списък. Но този вариант не е подходящ за всички.

Ето защо All Base предлага твърде оригинална услуга. Само за 0,01 биткойна ($25), всеки желаещ може да бъде премахнат (временно) от базата данни на спамърите, след което досадната реклама за него спира. Разбира се, гаранции няма.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари