Спам от „умните“ устройства – новата заплаха за Интернет на нещата

0
28

Компанията „Доктор Уеб“ е открила нова опасност, идваща от устройствата Интернет на нещата (IoT): разпращане на линкове по електронната поща.

Концепцията на IoT бързо набира популярност. Според проучвания, в света към момента има повече от 6 милиарда „умни“ устройства с мрежова връзка. Разбира се, това не може да остане без внимание от страна на кибер-престъпниците.

Както показва проведено от експертите на „Доктор Уеб“ проучване, нападателите са започнали да използват заразените IoT-устройства за разпращане на спам. За заразяването се използва злонамерения софтуер Linux.ProxyM, предназначен за Linux платформата. Този троянец стартира на инфектираното устройство SOCKS-прокси сървър и може да засича така наречените „ханипоти“ — специални ресурси, създадени от изследователите на злонамерени програми в качеството на примамка за нарушителите.

Съществуват варианти на троянеца за устройствата с архитектурите x86, MIPS, MIPSEL, PowerPC, ARM, Superh, Motorola 68000 и SPARC. С други думи, зловредния софтуер е способен да функционира почти на всяко устройство, работещо под Linux. Това могат да бъдат да речем IP-камери, рутери, декодери и др.

За изпращането на спама, троянецът получава от управляващия сървър команда, която съдържа адреса на SMTP сървъра, потребителското име и парола за достъп до него, списък с имейл адреси и самия шаблон на съобщенията. В спам-писмата се рекламират различни сайтове в категория „за възрастни“. Анализът показва, че средно в продължение на дни от всяко заразено устройство се изпращат по около 400 съобщения.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за