Специализираната прокуратура: ТАД Груп са „крали данни“ от фирми, изпратили са по-рано масива на НАП към „Бивол“

Имало е опит да се хакне сървър на Поливни системи с цел влизащите през парадния вход на Народното събрание да бъдат опръскани. Това също било елемент от създадената нестабилност.

30
3422

Седмици преди обществеността да разбере за кибератаката от ТАД Груп са предоставили базата данни на НАП на онлайн изданието Биволъ. Това заяви наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пред журналисти.

Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията. От думите и още стана ясно, че делото срещу собственика трябва да се гледа при закрити врати, тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото.

Прокурорът обяви още, че собственикът на ТАД Груп по никакъв начин не съдейства на разследването, което контрастира с обявената от него чрез медиите по-рано информация. Той не е предоставил паролите на иззетите компютърни конфигурации на фирмата, подчерта Станкова. Според нея обаче служители на фирмата са дали показания, според които целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани

Имало и данни за скрит чат в криптираното приложение между собственика на онлайн изданието и един от обвиняемите, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени. А целта на това било да се създаде социална нестабилност срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н.

Прокурор Станкова разказа, че е разпитаните служители на НАП са споделили, че са изключително притеснени, а заради стотиците жалби на разтревожени граждани работата на цялата приходна агенция е силно затруднена. Тя има данни, че масивът с базите данни е излезнал извън пределите на България (за което съобщихме и в Kaldata преди седмица). Това според прокурорката създава възможност да се засегне националната сигурност на държавата.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
14 Коментари
16 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
d@%
d@%

Дали ще има протест?

Alex
Alex

За? Оставка? 🙂

Ебачев
Ебачев

Убава работа, ама бУлгарска

😀 😀 😀

Герган
Герган

Какъв е МОТИВЪТ на тази фирма да се хакне НАП и да бие барабан прокуратурата не казва ?
Дори в щатите им отнема доста време докато стигнат до извършителите на подобни деяния. Тук ги разкриха на следващия ден… Мноооооого смърди това дело. Май всичките дела на Специализираната прокуратура ще са опит да се замени шоуто на Слави.
Хакнали и системата за поливане покрай парламента, с което са създали опасен прецедент за националната сигурност – ГЕНИАЛНО

Alex
Alex

реклама? 🙂

Hahahahah
Hahahahah

Разкриха ги за 1 ден поради недоглеждане от “хакерчето”, което си остави подписа 🙂

bore_we
bore_we

Да, да. То така хакер оставя подпис, а нашите спец служби анти корупция анти хакер анти всичко се справят много лесно с ВСИЧКО, ден-два най-много… Беги ве.

на Герган майка му
на Герган майка му

парамедик катоне познаваш детайлоте по делото си запуши носЪ да не ти смърди

Държавна Сигурнус
Държавна Сигурнус

Гергане-Лайняне, прочети първо как са ги хванали: главно защото са били некадърници.

Хюмнето си е писало паролата пред всички в някакъв ресторант, и с записи от камерите са я видели…..а доказателствата са вътре в лаптопа. Щом има доказателства – ще има и шибинг в пандиза!!!

И не, не е ял евтини дюнери от онези за 5 лева ами е тъпкал в луксозен ресторант, а през това време народа гладува.

Допълнителна точка по обвинение „Враг на народа“.

Ебачев
Ебачев

Айде стига с тоя „Биволь“!!

Всички знаем кой им плаща и от къде са парите на Прокопиев&Co…
И оня Орангутан дето го гласиха за не знам си какъв министър на путкя си лелина!!!
Всичките са един дол дренки…..само муцуните им различни….

LawAbidingCitizen
LawAbidingCitizen

@ДС: да ти ева и ‘народа’: прост, по-прост, най-прост

Мърша???????

ПолитКоректен
ПолитКоректен

Ще евеш кат порстеш!

DragonSlayer
DragonSlayer

Тази снимка е доста плашеща.

hayduk22
hayduk22

затова е прокурор

Ебачев
Ебачев

По грозна от smart-та

😀 😀 😀

shmaizera
shmaizera

доказано некадърни…и последен въпрос-ЗА какво отиват ресурсите на държавата….да се пазят властОхранените…а за данните в фейсбучето никой не зяе…или те са в полза за някой по низък…

онази
онази

Дрън, дрън…сценарии, режисури…аман! Този „Бивол“ от заман време им пречи на властващите да си играят игрите. Жалко и за Виктория Маринова, остави дете сираче! Искат още жертви, докъде не води ламтенето за слава и пари,ще ги носят на оня свят! И веднага -националната ни сигурност застрашена. Застрашени са те и деянията им да излезат на показ, та това ли е националната ни сигурност? Тровят народа и този геноцид никой не вижда. Не им изнася. И за каква поверителност тук в сайта ми говорите ?!

kris
kris

Срам и позор за Мухобойко и неговите крадливи Калинки

favr
favr

само в българия може да разклатиш стабилността на държавата с пръскачка за храсти…

hayduk22
hayduk22

Чак сега вдянах защо й трябва сървър на поливната система на НС – Караянчева да си играе вечер с пръскалките от дивана вкъщи

bla bla
bla bla

Чай ся?

Имaлo и дaнни зa cĸpит чaт в ĸpиптиpaнoтo пpилoжeниe мeждy coбcтвeниĸa нa oнлaйн издaниeтo и eдин oт oбвиняeмитe, ĸaтo тaм ce ĸaзвaлo, чe дaннитe oт cъpвъpa нa дaнъчнитe ca били пpeдocтaвeни.

Рене Артоа
Рене Артоа

Тези дебили си търсят оправдание да ударят Бивол. Мафия облечена във власт.

ivan
ivan

Еее… най-после обвързаха и Бивол, откога се мъчат да ги натопят и дискредитират…

bore_we
bore_we

Сега ще го хапнат, защото бъркат в здравето на кучетата по властта.

Но е ясно като бял ден, че нямат пръст в това.