Специализираната прокуратура: ТАД Груп са „крали данни“ от фирми, изпратили са по-рано масива на НАП към „Бивол“

Имало е опит да се хакне сървър на Поливни системи с цел влизащите през парадния вход на Народното събрание да бъдат опръскани. Това също било елемент от създадената нестабилност.

30
3605

Седмици преди обществеността да разбере за кибератаката от ТАД Груп са предоставили базата данни на НАП на онлайн изданието Биволъ. Това заяви наблюдаващият прокурор Евгения Станкова пред журналисти.

Това става ясно от доказателствата по разследването за кибертероризъм и разпитите на служители на компанията. От думите и още стана ясно, че делото срещу собственика трябва да се гледа при закрити врати, тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото.

Прокурорът обяви още, че собственикът на ТАД Груп по никакъв начин не съдейства на разследването, което контрастира с обявената от него чрез медиите по-рано информация. Той не е предоставил паролите на иззетите компютърни конфигурации на фирмата, подчерта Станкова. Според нея обаче служители на фирмата са дали показания, според които целенасочено са избирани фирми, чиито данни да бъдат копирани

Имало и данни за скрит чат в криптираното приложение между собственика на онлайн изданието и един от обвиняемите, като там се казвало, че данните от сървъра на данъчните са били предоставени. А целта на това било да се създаде социална нестабилност срещу действащата в момента политическа система, форма на управление и т.н.

Прокурор Станкова разказа, че е разпитаните служители на НАП са споделили, че са изключително притеснени, а заради стотиците жалби на разтревожени граждани работата на цялата приходна агенция е силно затруднена. Тя има данни, че масивът с базите данни е излезнал извън пределите на България (за което съобщихме и в Kaldata преди седмица). Това според прокурорката създава възможност да се засегне националната сигурност на държавата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
30 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари