Специалистите на MIT създадоха новия програмен език Simit

0
80

Въпреки многото езици за програмиране, учените имаха нужда от още един, принципно нов програмен език. Екип от международни специалисти от Масачузетския технологичен институт създаде езика за програмиране Simit, с помощта на който е възможно лесното прехвърляне от високо към ниско ниво и обратното за комплексно моделиране на физични процеси. С помощта на новия програмен език сорс-кодът намалява с 90%, като в същото време ефективността на моделираната симулация се увеличава 200 пъти в сравнение с досега използваните подобни програмни езици.

 

Този тип програмиране се използва например за натоварване на виртуално самолетно крило, за да се проверим как ще се държи в екстремални ситуации.

Новият програмен език е създаден от MIT, съвместно със специалистите от Калифорнийския университет в Бъркли, от университета в Торонто, университета в Тексас и компанията Adobe.

Основната особеност на Simit е автоматичното преминаване от алгоритми с високо програмно ниво към по-ниско ниво за описване и обратното. Simit може да работи със стандартни процесори и с графични процесори, като не е необходима адаптация на кода. Някои алгоритми на Simit работят с GPU 20 пъти по-бързо, отколкото на CPU.

Обемът работа при използването на Simit се намалява многократно. Тествани са едни и същи алгоритми, написани на други програмни езици и на Simit. Сорс кодът на Simit е едва 10% от сорс-кода на другите.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за