fbpx
13.6 C
София

Специалисти не изключват наличието на бекдор в чиповете на Intel и AMD

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Доста любопитно предположение направи един от най-уважаваните хора в Силициевата долина – Стив Бланк.

Бланк заявява пред Australian Financial Review, че няма да се изненада, ако Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС), е внедрила бекдори в чиповете произвеждани Intel и AMD, две от най-големите компании на хардуерната сцена днес.

Изказването на Бланк идва скоро след разкритието на австралийската медия, че компютрите на китайската компания Lenovo са били забранени за използване в мрежите на секретните служби на Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, САЩ и Канада, поради това, че са уязвими на компрометиране.

Още един уважаван специалист от света на технологиите, Джонатан Бросард, който преди година представи пред участниците на BlackHat Rakshasa, изключително сложен малуер, който е почти невъзможно да бъде победен. Той сподели, че вграждането на бекдор в процесорите е „един доста атрактивен вектор за атака“.

Когато Стив Бланк научава, че АНС получават достъп до имейл комуникацията преди криптирането й в продуктите на Microsoft, той предположи, че всъщност агенцията си има своите методи да интегрира механизми за следене на устройствата в хардуера. Именно това може да е според него причината, поради която в Кремъл се връщат на печатащите машини, което бе породено от разкритията на Сноудън.

Бланк има опит като контрактор на АНС в Пайн Гап. Понастоящем той е преподавател в Станфордския университет и пише материали за The Harvard Business Review и The Wall Street Journal. Тази година, списание Forbes го номинира сред 30-те най-влиятелни личности в света на технологиите. Той е експерт в областта на микропроцесорните технологии и чиповете.

Бланк споделя също така че, ако в началото на 90-те години на миналия век за отстраняването на откриваните бъгове в продуктите на Intel е трябвало физически достъп до устройствата, то след 1994г., когато бъг в чиповете на компанията коства половин милиард долара на Intel, нещата се променили и те намерили начин нужните поправки да бъдат доставяни посредством обновления идващи от Intel или от Microsoft.

Бросард се съгласява с предположенията на Бланк, заявявайки: „Ако искаш да притежаваш цялата планета, това е начина да го направиш, тъй като повечето хора използват Wintel (игра на думи между Windows и Intel). Ако имаш достъп до, или успееш да кракнеш криптоключовете, които се използват за „подписване“ на обновленията за централния процесор, ти печелиш“.

Изданието припомня, че в началото на 90-те, АНС предлага на водещите телекомуникационни компании в САЩ да въведат в системите си унифициран чип, чиито създател е агенцията, който криптирал комуникацията. Тези чипове имали криптографски чип, който правителството можело да открие при желание да следи комуникациите. Предложението било отхвърлено.

Предположението за вграден бекдор в чиповете на двете компании изглежда логично на пръв поглед, ако си припомним логиката, по която мислят великите сили в годините на Студената война и принципа за вероятна реципрочност на възможностите на врага или „щом ние имаме тази технология, значи и те я имат“, което бива илюстрирано нагледно след подозренията на САЩ, че Lenovo и Huawei „играят“ заедно с китайската държава срещу презокеанските си „партньори“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини