Специалисти от Hitachi Maxell успяха да увеличат енергийната плътност на литиево-йонните батерии 1,6 пъти

1
51

На сайта на Hitachi Maxell се появи съобщение за наличието на нова разработка в областта на литиево-йонните батерии. Специалистите от Hitachi Maxell твърдят, че са успели да увеличат плътността на енергията в тези източници на захранване 1,6 пъти.

Това означава, че при запазване на размера, капацитетът на батерията може да бъде увеличен с 60%, а респективно с това ще се увеличи и времето за автономна работа на мобилните устройства. Или при запазване на капацитета, батерията може да бъде с намалени размери и съответно мобилните устройства ще могат да бъдат по-малки, без това да наруши тяхната автономност.

Всъщност, увеличаването на плътността е постигнато без радикални промени в литиево-йонната технология, а чрез оптимизиране дизайна на батериите.

Изследователите са разработили методика, позволяваща им да следят движението на йоните в реално време при зарядно-разрядните цикли в акумулаторите, което е дало възможност да се идентифицират местата на „застой“ на йоните и сформираните кристални образования (дендрити), влошаващи характеристиките на батерията по време на нейната работа. С помощта на компютърни симулации са пресъздадени всички промени, настъпващи в структурата на батерията, които влошават нейните технически показатели, и съответно са били премахнати. Според производителя, след направените промени, литиево-йонните батерии не само са повишили енергийната си плътност, но дори се е увеличил и живота им (броят на зарядно-разрядните цикли).

За съжаление, все още няма информация, кога новите батерии ще бъдат пуснати на пазара, но ако се съди по тона на прес-съобщението, това може да се случи съвсем скоро.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари