Специалисти по киберсигурност алармират за активна хакерска кампания във Facebook Messenger, съобщава Help-Net Security. Става дума за глобална операция, като досега са регистрирани атаки към потребители в 84 държави (от които 20 в Европа) по целия свят.

Става дума за фишинг кампания, засечена за пръв път от руската компания за предотвратяване на киберпрестъпления Group-IB през миналото лято. Преди дни те са засекли необичайна активност на организаторите ѝ като са проследили досега поне 1000 фалшиви профила, от които киберпрестъпниците изпращат на потребителите съобщения, с които ги приканват да инсталират нова версия на популярния месинджър. В самите съобщения, името на програмата често бива объркано или с разменени букви от вида на Messanger, Meseenger, Masssengar и др. Веднъж след последването на съкратения линк в основната част на съобщението, жертвата попада на сайт, който имитира този на Facebook и от него се изисква да се впише с реалните си име и парола в сайта. Направи ли го, профилът му бива откраднат. За да са по-убедителни, хакерите примамват потребителите с обещанието да получат достъп до несъществуващи функции, да си инсталират Gold варианта на програмата или пък ги сплашват по различни начини.

„Интернет направи така че хората изоставиха критичното мислене“, коментира пред изданието Дмитрий Тюнкин, Digital Risk Protection Department, Europe към Group-IB. „Живеейки в ерата на мигновеното всичко, да кликнеш на атрактивна реклама, предложение, заглавие, се превърна в човешки рефлекс. Това не остава незабелязано от измамниците, които се възползват непрестанно от небрежността на хората“.

3.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари