Винаги е забавно, когато чуеш, че някой е открил топлата вода.

Експерт по криптография и информационна сигурност се ядоса сериозно на промяна в политиките на Google за потребителите на Chrome. С версия 69 на браузъра, компанията е въвела нова функционалност, според която вписвайки се в някоя от услугите на Google, бивате и вписан автоматично в браузъра си. Оставяйки настрана за кратко страховете, че тази промяна е направена с цел по-точното профилиране/свързване на потребителя и конкретен браузър с интересите му, има нещо, което сякаш смущава далеч повече ползващите услугите на Google. Chrome 69 беше представен в началото на този месец, но въпросната промяна не е била отбелязана никъде. Едва след публикацията на Матю Грийн, въпросният експерт, чиято публикация получи сериозно разпространение в Интернет, Google обещават да обявят въпросната промяна. Ако мине, един вид. Така, вече вписвайки се в акаунта си в Google, ще бъдете вписван в профила си в Chrome. Излизайки от профила си в Google, ще излизате от профила си в Chrome, допълват Dark Reading. Целта на промяната (поне на пръв поглед) е ясна: използването на споделени устройства от различни потребители и избягването на възможни проблемни ситуации.

„Ние споделяме неща с браузърите си, които не бихме казали и на най-добрите си приятели. Правим това с една мъглива представа, че да, Интернет ни шпионира. Но вярваме също, че това шпиониране е слабо и се осъществява на случаен принцип“, пише Грийн, демонстрирайки непривична наивност за човек, който трябва да е наясно с въпросите за защита на информацията в ерата на Google. „Това не е сякаш някой стои зад гърба ни и проверява данните от шофьорската ни книжка с всеки клик“, продължава той. „Дали потребителят ще се чувства комфортно, ако търси информация за чувствително здравословно състояние и истинското му име и снимка са винаги заредени в ъгъла на техния браузър? Екипът зад Chrome казва „да“. Смятам, че грешат“. Ако експерт по защита на информацията е в неведение как функционира Мрежата днес и как прави милиардите си долари печалба Google, какво остава за обикновените потребители?! И да, ако търсиш в Интернет информация за „чувствително здравословно състояние“, и то с истинското си име, значи си го търсиш и не би трябвало да те учудва, когато след ден или два, браузвайки пред теб се появи реклама с решение за същото това заболяване. Или винаги може да го направиш по добрия стар начин, и просто да отидеш на лекар.

Що се отнася до Грийн, той убедено заявява, че е „приключил с Chrome“.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
4 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
zmii4e10 стинкиАз ве азпроповСмърт за обратните Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Anon
Anon

96, naistina?

rens1o
rens1o

Дамяновченце, нямам нужда от тъпите ти коментари, плюещи Матю Грийн, а от чиста информация. Нали се сещаш, че този човек разсъждава така „повърхностно“, за да ни даде по-добра представа за гледището на обикновения потребител? Айде няма нужда да философстваш, Дамяновченце.

10 стинки
10 стинки

Като нямаш нужда, айде пайдос!

the professor
the professor

интересно, как тоя боклук се ползва на 60% от компютрите, при положение, че 90% от тях идват с edge и ie… те всички браузъри вече са боклуци, но това, че не можеш да настроиш да чисти кеш и история при затваряне (явно идеята е да шпионират), прави този най големия боклук…

Смърт за обратните
Смърт за обратните

Много лесно,просто повечето ползват гугъл като търсачка,а тя натрапва да изтеглят браузъра,и за мързеливия потребител е перфектен вариянт,да не говорим и колко приложения го натрапват като допълнителен софтуер при инсталирането им.

Аз ве аз
Аз ве аз

ctrl+shift+n

пропов
пропов

Еми аз съм ОК с Хром и всичко на Гугъл. От където си искам си влизам в профила, всичко си е там, където аз си знам, не се лутам. Това , че някой ми записва кво правя не ми е проблем. АЗ не правя нещо , което да крия, да ме е срам или
да имам престъпни намерения. Знам и че гугъл ме подслушва БУКВАЛНО. Но пък ми предлага инфо според това, което съм обсъждал наскоро с приятели, семейство , колеги. Да на мен ми е като добрата фея, и не виждам причина да става зла мащеха.

zmii4e
zmii4e

Но не всички мислят, като Вас. Затова трябва да има избор, ако искаш те профилират, ако не искаш пасуват. Google са ми симпатични, предполагам и сами ще стигнат до този извод 🙂