Специалните служби на САЩ получиха разрешение за продължаване на подслушването

0
33
Срокът на потвърдените от съда пълномощия на Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) за събиране на информация за провежданите телефонни разговори отново изтече. В тази връзка службите за сигурност са се обърнали към съда с молба за удължаване на разрешението за подслушване. Както съобщава агенция ИТАР-ТАСС, на 3 януари 2014 г. санкцията за продължаване на масовото събиране на метаданни за телефонни разговори е била получена. Според последното съдебно решение, NSA трябва да се обръща към съда за потвърждаване на пълномощията за този тип дейност в края на всяко тримесечие.

При събирането на метаданни агентите могат да фиксират само номера на телефона и продължителността на разговора. Съгласно твърденията на специалните служби, те нямат достъп до съдържанието на самия разговор.

Администрацията на САЩ е уверена, че събирането на подобна информация не нарушава Конституцията на страната. С това обаче са съгласни далеч не всички. Така например, през месец декември миналата година окръжният съдия във Вашингтон Ричард Леон издаде предварително постановление по иск срещу правителството на САЩ, подаден от две физически лица. Съдията заяви, че програмата за следене, осъществявана от АНС, е в противоречие със същата тази Конституция. Американското министерство на правосъдието подаде незабавно жалба срещу това решение.

Кабинетът на директора на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър, който координира действията на всички 16 разузнавателни агенции, публикува прессъобщение, в което се заявява, че американското общество е готово да разгледа възможността за внасянето на промени в програмата за събиране на метаданни. Това, както се посочва в документа, ще осигури допълнителна защита на правото на неприкосновеност на личния живот на американците. Експерти дори препоръчват информацията, получена чрез електронното наблюдение, да бъде предавана за съхранение на трета страна, например на частни телекомуникационни компании.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари