Специалните служби на САЩ са заразявали компютри чрез Facebook

6
58
Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС) е заразявала компютри на потребителите с вредоносни програми чрез социалната мрежа Facebook. За това пише ресурсът The Intercept, позовавайки се на секретни документи, изпратени на изданието от бившия служител на агенцията Едуард Сноудън.

Според изданието, програмата за следене на интернет-потребителите под името QUANTUMHAND е била стартирана през 2010 година. Ресурсът не посочва, дали тя все още действа.

В рамките на QUANTUMHAND служителите на АНС са изпращали към компютрите на потребителите вредоносни пакети данни, когато браузърът е отварял сървър, маскиран като сървър на Facebook, се казва в документите. Така цел на американските специални служби са били милиони компютри по целия свят.

Според експерти, програмата за следене, организирана от АНС, е действала срещу конкретни лица, но, според документите, нейни жертви са били и обикновени потребители, чиято лична информация е била събирана безконтролно.

Представители на Facebook от своя страна увериха, че благодарение на защитения протокол HTTPS прихващането на потребителска информация е било изключено. Освен това, според тях, те не са знаели нищо за работата на системата QUANTUMHAND.

Припомняме, че в последните месеци американските специални служби неведнъж са били подлагани на критика в пресата. Организацията бе обвинена в заразяване на потребителски компютри с вируси, инсталиране на подслушвателни устройства в компютри и мрежово оборудване, безконтролно събиране на данни, подслушване на държавни глави и така нататък.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари