Споделянето на чертежи за 3D отпечатани пистолети отново е незаконно

0
223

Споразумение, постигнато от администрацията на Тръмп, което позволи да се публикуват чертежи на проекти за отпечатване на 3D оръжия онлайн, беше отменено, след като бе съдено за нарушение на федералния закон.

Както съобщава Bloomberg, окръжният съдия Робърт Ласник реши, че Държавният департамент не е успял да даде коректно обяснение миналата година, когато отмени решението, датиращо от администрацията на Обама, което забраняваше разпространението на чертежи и проекти за каквито и са било оръжия онлайн.

Ласник обясни:

„В споразумението не са предоставени констатации за факти или други обстоятелства, които да гарантират, че позволяването на онлайн разпространението на чертежи за принтиране на 3D оръжия е допустимо. Също така, намираме част от представената документация за недалновидна, а разпространението на проекти за оръжия като заплаха за националната сигурност и световния мир.“

Припомняме, че през последните три години станахме свидетели на няколко престъпления с 3D принтирани оръжия.

Опозицията обясняваше, че разрешаването на разпространението на тези CAD файлове в интернет е въпрос на свобода на словото.

Ласник обаче не се съгласи, като намери решението на администрацията на Тръмп за „произволен каприс“ и го определени като незаконно.

Освен това Ласник отбелязва, че не са взети много аспекти на проблема, когато решението е било разглеждано.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за