Споразумение за 20 милиона от Facebook бе отхвърлено от съдията

0
44

Федерален съдия отхвърли предложението за споразумение на Facebook в дело, заведено заради използването на лицата и имената на потребителите в рекламите от спонсорираните истории (Sponsored Stories).

Със спонсорираните истории, които бяха представени през януари 2011-та, Вашите имена и профилна снимка можеха да се появят в рекламите във Facebook на дадена марка, чиято страница сте харесали. Проблемът е, че потребителите не получиха възможността да изключат тази опция.

В делото, заведено миналата година, се твърди, че показването Ви в рекламите като поддръжници на марките, без да имате възможността да контролирате това, е нарушение личните Ви права.

Facebook предложи споразумение, което гласи, че потребителите ще получат по-голям контрол върху харесванията си, включително това, че всички лица под 18 години ще могат да се отпишат напълно от спонсорираните истории. Споразумението още включва 10 милиона долара за ищеца, както и 10 милиона за организации, които защитават човешките права, като Electronic Frontier Foundation.

Щатският съдия Ричард Сийборг категорично отхвърли предложението и посочи като причина факта, че паричните суми са „просто произволни“. Според съдия Сийборг обезщетенията не са достатъчни, за да покрият стоте милиона потребители на Facebook, които вече са се появявали в спонсорираните истории. Той написа в постановлението си, че според калифорнийските закони, всяка страна в спора трябва да получи до 750$.

Адвокат на Facebook по-рано заяви, че предложеното споразумение има стойност за потребителите, визирайки организациите за защита на правата.

Facebook получава по един милион щатски долара приход всеки ден от спонсорираните истории.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари