fbpx
18.9 C
София

Според проучване една трета от световното население ще живее в „Сахарска жега“ до 2070-та

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Наясно сме, че една от последиците от новия COVID-19 и бедственото положение е краткотрайното подобрение на условията на замърсяване в някои градове. Но едно е ясно – веднъж щом бедствието бъде овладяно (което ще бъде в рамките на един-два месеца) хората отново ще се завърнат към динамичните си животи и основният екологичен въпрос пак ще бъде глобалното затопляне. Повишението на въглеродните емисии вече допринесе за повишаването на температурите на множество кътчета по света и топенето на вековни ледници. Според ново проучване това е само върхът на айсберга и до следващите 50 години около 20 процента от земното кълбо ще бъде обхванато от невиждана жега. Това означава, че приблизително една трета от хората на планетата ще живеят при температури, подобни на тези в пустинята Сахара. Това ще доведе до множество миграции.

Авторите на новото проучване посочват исторически данни отпреди 6 хиляди години, представяйки оптимални условия за живот на човека. Изглежда може да се справим с всякакъв обем валежи през годината, практически всеки вид почва за земеделие, но не можем да издържим на тотална суша. Оптимумът ни е 11 до 15 градуса по Целзий средна годишна температура. В такива случаи посевите растат най-интензивно и животните са най-продуктивни. Не че не сме се адаптирали и към сурови условия, като в градовете Ню Делхи или Дубай.

Проучването използва последната прогноза RCP 8.5 (Representative Concentration Pathway) за да изчисли как ще се промени в глобален мащаб средната годишна температура на Земята. Към днешен ден Сахара е от малкото места със средна годишна температура над 29°С. Територията с такава статистика съставя за момента около 0,7% от световната площ и при такива условия човешката раса не може да се развива. Според проучването, с наближаването на края на века този горещ пояс ще обхване около 20% от Земната повърхност, където живеят около 3 милиарда души. Разбира се, най-силно засегнати ще бъдат районите с предимно бедно население. Почти цяла Бразилия, Средния изток и Индия ще се озоват в тази жега. Южните Американски щати и Северна Австралия също ще бъдат сериозно засегнати. От друга страна обаче Европа, части от САЩ и Канада ще се окажат внезапно по-подходящи за живеене. Изглежда това е моментът, в който хората ще се замислят дали да не се установят трайно в Сибир.

Както вече забелязваме, промените стават постепенно, но с едно забележимо ускорение. В първите засегнати райони ще се забележат големи преселения на хора към по-благоприятни кътчета на Земята. В един момент нещата ще достигнат върхова точка и буквално милиарди ще търсят път към по-хладни места. Затова учените съветват да се търсят начини за намаляване на въглеродните емисии колкото се може по-скоро.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини