fbpx
21.4 C
София

Според Google, чатботът им Bard не е търсачка – тогава какво е той?

Bard не е добра търсачка. Нито пък ChatGPT, или чатботът в Bing. Ще отнеме известно време да разберем в какво всъщност са добри и как да ги използваме..

Най-четени

„Bard е допълнение към търсенето.“

Така Google описва връзката между Bard, новия си чатбот, който днес влиза в бета тестове, и търсачката си. Според вижданията на компанията Bard е не толкова инструмент за намиране на информация, колкото начин за автоматично генериране на идеи, имейли, или пък стихотворения. Искате отговори на запитвания за търсене? За това е предназначено търсенето в Google. В долната част на повечето отговори на Bard дори има бутон „Google It/Потърси в Google“.

Проблемът с Bard – а всъщност и със всеки чатбот, включително ChatGPT и новия чатбот в Bing е, че Google всъщност не избира как да го използвате. Хората прекараха последните няколко месеца, използвайки ChatGPT, за да заместят търсачките и се чудеха какво би могло да се случи с печалбата на Google. Дори конкурентите на Google виждат чатботовете като търсачки: Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела заяви, че са пуснали чатбота на Bing, за да се бори с Google.

От гледна точка на потребителското изживяване, Bard е само текстово поле. А какво ни учи Google повече от две десетилетия да правим с текстово поле? Да въвеждаме заявки за търсене в него. Междувременно Google прекара последните няколко години, за да се превърне в „полезен“, използвайки Google Assistant за много по-директно отговаряне на потребителски въпроси и добавяйки повече информация на страницата с резултатите, така че никога да не се налага да кликвате на някоя от тях.

Bard е търсачка – и то изключително актуална за Google. Независимо дали Google иска да го признае, в момента тя поставя началото на бъдещето в търсенето.

Изглежда, че начинът, по който Google говори за Bard се основава на това което Bard действително може да прави.

При първоначалните ни тестове установихме, че хората с удоволствие го използват за случаи на употреба като планиране на кварталното си парти.

казва Сиси Хсиао, вицепрезидент по продуктите в Google и един от ръководителите на Bard

Поне засега тя нарича Bard „творчески сътрудник“ и не изглежда притеснена, когато Bard сбърка някоя новинарска заявка.

За това си има търсене в Google, нали?

споделя още тя

Според нея „Bard наистина е тук, за да помага на хората да развиват въображението и продуктивността си“.

Всичко това е добре, но Bard е чатбот с общо предназначение: празно текстово поле, в което хората могат да въвеждат своите въпроси, надежди и странни фантазии и да получават незабавна обратна връзка и отговори. Дори самото текстово поле подканва към изследване – всичко, което се казва, е „въведете текст тук“.

Google е поставила някои ограничения в преживяването, опитвайки се да стесни обхвата на Bard само до нещата, които прави добре. Той ще откаже да ви каже как да направите иприт (Отровно вещество с кожно-обривно действие), например. Google ограничава и отговорите които може да получите в една сесия с Bard. Илай Колинс, вицепрезидент в Google Research и друг от ръководителите на Bard, не искат да кажат колко точно въпроса можете да му зададете, освен че броят им е едноцифрен, за да не излязат нещата извън контрол. Google също тества продукти, подобни на Bard от дълго време.

В известен смисъл Bard всъщност се вписва точно във визията на Google за бъдещето на търсенето. Миналата година, на годишното събитие Search On, ръководителите на Google обясниха, че повечето потребители идват в Google не в търсене на отговори, а на приключения. Те искат да научат повече за известни личности, търсят забавни неща за правене в нов град, искат нещо ново, което да гледат, четат или готвят тази вечер.

Точно това са нещата, с които Bard може да се справи много добре. В този смисъл той е по-скоро помощник за нови и свежи идеи, отколкото бот на който да задавате въпроси и да чакате отговори, а при търсенето е така, че трябва да правите и двете. И докато потребителите може да не забележат, че Bard може да им препоръчва пет чудесни ресторанта в Сан Франциско например, но не и петте най-добри. Google винаги обича да споменава, че 15 процента от заявките за търсене всеки ден са неща, които никога преди не са били въвеждани в Google.

Google иска да гледате на Bard като на забавна играчка, като на поглед към едно далечно бъдеще, но ако изглежда като търсачка, говори като търсачка и има адрес google.com в URL адреса, хората вероятно ще го използват като търсачка, а това може да се отрази зле на Google.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини