Спорно решение на Apple провокира упрека на правозащитници

4
1118

В края на този месец е планиран да започне работа новия дейта център на Apple в Китай, но събитието провокира някои да изразят упреци към американската компания. Причината за това е, че Apple се съгласява с местното законодателство и ще съхранява ключовете за достъп до iCloud акаунтите на местните потребители на китайски сървъри. До този момент, припомнят Reuters, ако китайските власти искаха да получат достъп до регистрацията на местен гражданин, то те е трябвало да минат през американски съд за одобрение, поради това, че тези криптографски ключове досега са се пазили на американска земя.

По мнението на активисти за човешки права, китайските власти няма да се поколебаят да използват предоставилата им се възможност да преследват несъгласните с Пекин. Причина за страховете им са случаи отпреди години, когато Yahoo предава подобна информация на китайските власти и последват арести и гонения на дисиденти. Според Жинг Жао, правозащитник и също така акционер в Apple, това, което предстои ще е далеч по-сериозно от случая с Yahoo.

Във връзка с изразените страхове, от Apple заявиха, че не са могли да направят нищо по въпроса и е трябвало да се съобразят с управляващите в Поднебесната империя. Именно местното законодателство е принудило Apple да сформират обединение с Guizhou – Cloud Big Data Industry Co Ltd., местна компания, известна с близките си връзки с властта и китайската комунистическа партия.

Apple подчертава, че те не са осигурявали, какъвто и да е скрит достъп до облака си на китайските властимащи и ключовете ще се управляват единствено и само от Apple. Сега обаче, ако Пекин поиска достъп до iCloud акаунта на някой потребител на компанията на китайска територия, то решението за това няма да се взима от американски съд, а от китайски. Експерти посочват, че системата в Китай се различава значително от тази в САЩ и няма каквито и да е пречки за полицията да изиска и изпълни искане на властите, като решение от съда не се изисква.

Самите Apple досега са предоставяли много рядко искана информация от китайските власти за местни жители, докато това не е така в САЩ относно искани от местните власти данни, предоставяйки исканата информация 2366 пъти от 8475 случая.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
saentistgggБай дейтрейдърАхОх Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
АхОх
АхОх

Ха ха, чудя се как правителствените органи на САЩ се чувстват като виждат как Ябълката им отказва, а за Китай е готова да направи всичко 🙂

ggg
ggg

Естествено, иска им се и в САЩ да е като в Китай – властта им да е неограничена 🙂

Бай дейтрейдър
Бай дейтрейдър

Ами те и интел първо „информирали“ китай…келепира клати феса

saentist
saentist

Поредна марка която няма да се купува.