Сравнение на многозадачността при iPhone и Android

3
31

За да разсее някои неясноти относно разликите между мултитаскинга при операционните системи iPhone и Android, Дейвид Куинтана е направил анализ на двете системи в своя блог. Той е направил опит да обясни нещата с възможно най-прости думи и без да навлиза в ненужни технически детайли.

При Android приложенията се замразяват когато не са в полезрението на потребителя. Това означава, че те все още са заредени в паметта, но не се извършва никаква обработка на информация от процесора. Ако системата се нуждае от допълнителна памет автоматично се записва статусът на най-рядко използваната програма и тя се затваря. Така се освобождава необходимото количество памет за активното приложение. Има опция за изпълняване на задачи от приложенията, които са извън видимото поле, но тогава те трябва да имат специална работеща услуга (service).

При iPhone OS 4.0 нещата имат много прилики с методиката използвана от Android. Разликите идват от начина, по който iPhone процедира с приложенията, които са останали отворени на заден план. Една от най-важните подробности е, че мобилната операционна система на Apple не използва услуги (services). Приложенията които искат да използват процесорни ресурси докато са невидими, трябва да отговарят на определени изисквания. Програмите могат да изискат от системата кратък период от време за да довършат каквото са започнали. Това в iPhone OS 4.0 се нарича Task Completion. Ако приложението иска да продължи да работи постоянно на заден план, то трябва да поддържа уведомления, с които да поиска това от потребителя. Действията които могат да се изпълняват от приложения извън полезрението са ограничени до три основни типа: аудио, VOIP и смяна на физическото местоположение на потребителя. Други процеси на заден план, към момента, не се допускат от операционната система.

Причината Apple да наложи подобни ограничения е желанието за по-рационално използване на батерията и желанието за по-висока съвместимост.

Можете да се запознаете с всички подробности от изследването на Дейвид Куинтана в неговия блог.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари