Срещу Едуард Сноудън е заведено дело за шпионаж

0
20

Държавните прокурори на САЩ са образували наказателно дело срещу Едуард Сноудън, системният администратор на компанията Booz Allen Hamilton, който работеше по договор с Агенцията за национална сигурност (АНС) и предаде на пресата десетки секретни документи, принадлежащи на АНС, относно масовото следене и подслушване на гражданите. Да не забравяме, че за разлика от Асанж, документите на Сноудън са с гриф „секретно“ или „свръхсекретно“.

Искът срещу Сноудън е подаден в съда на Вирджиния, където е регистрацията на главния офис на неговия бивш работодател Booz Allen Hamilton и в който нееднократно са издавани присъди за дългогодишен затвор за престъпления в областта на Националната сигурност.

Сноудън е обвинен в шпионаж, кражба и незаконно присвояване на държавно имущество, съобщава The Washington Post. Това съдебно дело дава юридическа основа за екстрадирането на Сноудън. Ако той се намира в Хонконг, може да се възползва от законното си право за обжалване на екстрадирането, като по този начин процесът ще се проточи с години.

Издателството The Guardian почти всеки ден публикува нови материали, получени от Сноудън. По всичко личи, че процесът ще се проточи дълго и навярно ще научим още много интересни неща за АНС.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за