Сривът на Facebook разкри колко много знае социалната мрежа за потребителите

6
4980

Вчера имаше мащабен срив в социалната мрежа Facebook в резултат от което голям брой потребители вместо изображения можеха да виждат техните текстови описания във вид на тагове. Този срив нагледно демонстрира по какъв начин алгоритмите на Facebook с елементи на изкуствен интелект разпознават и отбелязват изображенията и снимките в страниците на социалната мрежа.

Така например, вместо снимките на празнична маса се показват рамки с текст със следното съдържание: „хора, които се усмихват, танцуват, сватба и са в помещение„. В други случаи се вижда текстът „в това изображение може да има котарак“ или „изображението включва и текст„. Очевидно е, че таговете имат пряка връзка със съдържанието на снимките.

Същите тагове на изображенията се виждат и в Instagram. Те подробно описват общата сцена и предполагат кой точно се вижда на снимките на базата на собствената технология на Facebook за разпознаване на лицата. Интересно е, че тези тагове са поставени за снимките от 2017 година до наши дни.

Не е ясно дали Facebook използва тази информация за таргетиране на рекламите. Но това е много информация за живота на потребителите. По този начин Facebook лесно може да разбере, дали даден човек има домашен любимец, какво му е хобито, къде предпочита да почива, какви автомобили и дрехи харесва и т.н.

И въпреки че потребителите сами споделят своите снимки в социалната мрежа, последният срив на Facebook показа каква информация може да се извлече от тях. За много потребители това бе съвсем неочаквано.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари