Сривът на Facebook разкри колко много знае социалната мрежа за потребителите

6
4709

Вчера имаше мащабен срив в социалната мрежа Facebook в резултат от което голям брой потребители вместо изображения можеха да виждат техните текстови описания във вид на тагове. Този срив нагледно демонстрира по какъв начин алгоритмите на Facebook с елементи на изкуствен интелект разпознават и отбелязват изображенията и снимките в страниците на социалната мрежа.

Така например, вместо снимките на празнична маса се показват рамки с текст със следното съдържание: „хора, които се усмихват, танцуват, сватба и са в помещение„. В други случаи се вижда текстът „в това изображение може да има котарак“ или „изображението включва и текст„. Очевидно е, че таговете имат пряка връзка със съдържанието на снимките.

Същите тагове на изображенията се виждат и в Instagram. Те подробно описват общата сцена и предполагат кой точно се вижда на снимките на базата на собствената технология на Facebook за разпознаване на лицата. Интересно е, че тези тагове са поставени за снимките от 2017 година до наши дни.

Не е ясно дали Facebook използва тази информация за таргетиране на рекламите. Но това е много информация за живота на потребителите. По този начин Facebook лесно може да разбере, дали даден човек има домашен любимец, какво му е хобито, къде предпочита да почива, какви автомобили и дрехи харесва и т.н.

И въпреки че потребителите сами споделят своите снимки в социалната мрежа, последният срив на Facebook показа каква информация може да се извлече от тях. За много потребители това бе съвсем неочаквано.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
1 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Ивайло
Ивайло

Нищо ново под слънцето. API-та за разпознаване на снимки има колкото искаш вече. Instagram, pinterest, facebook и много други социални мрежи за снимки ги ползват от над 6-7 години вече.

Alex
Alex

Е нали тр’я да има гръмкови материали.. 🙂

Свилен
Свилен

Женският мозък работи като социална мрежа. Той все се стреми да отнема живот от едни и да го дава на други, но всички ще се окажат уловени и неспособни на действие без одобрение „отгоре“. Одомашяването на хората, като от луда, ще ги съсипе.

Фейсбук е човеконенавистно слабоумие, не гениалност.

Valkost
Valkost

Да му мисли всяка кифлаbook 😄

иБаси
иБаси

Мотото на всеки глупак е – „Нямам какво да крия“… освен собствената си глупост и безхаберие.

Ккк
Ккк

Шушляци, от 2017 до наши дни са само две години. Написали сте го все едно е минал век.