Сривът на Google показа колко крехка е екосистемата на Android

16
5494

Всички онлайн услуги на Google претърпяха срив почти във всички географски региони, което направи по-голямата част от услугите на технологичната империя на компанията неизползваеми. Google Maps не можеше да ви инструктира как да стигнете до дестинациите си, а Gmail е връщала съобщения за неуспешно доставена поща на подателите на имейли през периода на сриването (според неофициална и все още непотвърдена информация).

Може би най-силно засегнатият сектор от сриването на Google обаче е нейният набор от приложения за Android. Google е създател на операционната система на Android, която се използва на огромен брой смартфони по света и от на практика всички производители, с изключение на Apple. Освен това, системата е задвижваща сила и на изключително много интелигентни устройства, M2M крайни устройства, терминали, комуникационни системи и други. Огромна част от приложенията, които позволяват Android да изглежда такава, каквато я познаваме, както и да позволява използването ѝ във всички споменати устройства, е благодарение на собствените приложения на Google. И не става въпрос просто за Google Photos и Google News, които също се сринаха.

Голяма част от производителите на телефони използват свои собствени алтернативи на основните приложения и модули на Android, но все пак има такива, които разчитат изцяло на приложенията на Google, и предоставят възможно най-чиста версия на операционната система на потребителите си – такива например са Nokia и Motorola, които са част от програмата Android One. Потребителите, които използват тези смартфони, по време на прекъсванията на услугите на Google, на практика са можели да вършат много малка част от обичайните дейности, за които използват устройствата си.

Макар и смартфоните с чист Android да не са били напълно нефункционални в този етап, те не са имали възможност да изпълняват някои ключови функции. Например стоковата версия на Android използва Google Photos като приложение за галерия по подразбиране и няма стандартна апликация, която да служи просто за преглед на снимките на устройството. И тъй като тази услуга на Google също не работеше, потребителите не са имали възможност да преглеждат дори и изображенията, съхранявани на телефона им, освен ако не са инсталирали алтернативна апликация преди това, или не са ги търсили в приложението за преглед на файлове, което далеч не е най-удобната функция.

Може би по-голям е бил проблемът при Google Contacts, която също е претърпяла срив. Много потребители са установили, че не са имали възможност да преглеждат и контактите им, които са съхранени в облака. Разбира се, се намираме в 2020 г. и много хора навярно предпочитат социалните мрежи за комуникация с близките им приятели и колеги, пред традиционните функции на телефоните – разговори и текстови съобщения, но все пак загубата на възможността за преглед и достъп до контактите не е за подценяване.

Освен това, Google News също претърпя срив, който ограничи възможността на потребителите да имат постоянен достъп до най-актуалните новини в интернет от порталите в техния регион, но това далеч не е най-сериозния проблем. Прекъсването на Gmail направи невъзможна проверката на имейлите на потребителите, които използват самото приложение на Gmail, а не външен имейл клиент, като има и неофициална информация, че по време на срива не е имало възможност и за подаване на имейли до пощенските кутии, регистрирани в Gmail.

Много приложения също разчитат на услугите на Google, за да проверяват дали лицензът за ползване на потребителите е валиден, в случай, че става дума за приложение с платено ползване, което също може да е причинило неудобства за много потребители и компании по света. Освен това има и много безплатни за ползване приложения, които изискват постоянна комуникация със сървърите на Google, за да функционират правилно или изобщо да работят. Наред с това, много персонализирани системи за работа на различни смарт, M2M и отчетни устройства, също разчитат на постоянна връзка с услугите на Google, като сривът със сигурност е причинил затрудняване и на тяхната работа.

Избягване на грешките от миналото

Много компании разчитат на Google Suite, за да извършват редица корпоративни дейности, като при прекъсването на услугите на платформата, вероятно продуктивността им е застинала до нула. Огромна част от населението (ако може да се вярва на статистиката, около 72%) на света използва Android смартфони и макар да не е ясно колко от този процент хора използват „чист Android“, вероятно много хора са намерили телефоните си със значително намалена функционалност по време на сриването.

Не трябва да пропускаме и лаптопите Chromebook, чиято операционна система е изцяло онлайн базирана, като разчита постоянно на услугите на Google, за да може да функционира за потребителите. Нейното сриване е оставило тези устройства напълно нефункционални, предвид факта, че те разчитат на интернет връзка и работата на Google платформите, за да изпълняват дори най-елементарни функционалности от ежедневието, като работата на календара и калкулатора.

Днешното прекъсване на услугите на Google е най-голямото скорошно събуждане, което да ни напомни, че големите технологични еко системи са деликатни начинания. Ако доверим цялата си информация или задачи на един технологичен гигант, когато той срине, има риск да се справяме много по-трудно или изобщо. Залагането на „всички яйца в една кошница“, както казват икономистите, винаги крие огромни рискове.

И така, какво е решението? Бихме могли да кажем, че това би било намаляване на многопластовата зависимост от технологичните гиганти, но ако го направим, определено бихме предизвикали небивал смях, колко неправдоподобно звучи такова предложение.

Може би това е просто напомняне да смесваме и съчетаваме няколко различни технологични продукта в личната си и фирмена работа. Може да използвате телефон с Android и таблет или работен компютър на Apple или обратното. Можем да разчитаме на услугите на Microsoft за облачно ръководене на проектите и общата ни работа. Възможни са още много други подобни комбинации, които да ни спасят от пълен срив на работата и дейностите ни, когато настъпи срив в някоя технологична услуга. Лаптопите на Chromebook може да са идеални за много учебни, преподавателски и работни цели, но тяхната зависимост от услугите на Google, може да струва наистина много при евентуален срив.

Най-добрият вариант винаги е бил да разчитаме на най-силните и добри продукти на всяка компания, вместо да се отдаваме на технологичен трибализъм или да ставаме „фенове“ (казано от безсилие да се търси по-мощна дума) на която и да било компания. Колкото повече инвестираме и залагаме в една екосистема, толкова повече губим, когато в крайна сметка тя претърпи срив.

За съжаление, трудно е да бъде даден подобен съвет на производителите и разработчиците на устройства, апарати, измервателни прибори и системи за верификация, които разчитат на операционната система на Android, за да създадат интерфейса на собствените си устройства и системи. Може би единственият далновиден съвет, би бил да не разчитат изцяло на работата на услугите на Google, както и да не базират изцяло интерфейсите си на тях, а да разполагат с алтернативен вариант, захранван от техни собствени сървъри и услуги, но това далеч не е възможно във всички случаи, предвид господската позиция на операционната система Android на Google не само в сектора на смартфоните и таблетите.

За щастие, Google е една от най-надеждните технологични компании в света, така че не се случва всеки ден да претърпява сривове на услугите. Въпреки това обаче, настоящата ситуация ни даде ценни поуки, които имат преносима валидност за много други услуги и компании.

2.6 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари