fbpx
13.8 C
София

Срив в оперативните печалби на Samsung до осемгодишно дъно

Най-четени

Оперативните печалби (печалбите преди данъци, такси, лихви и амортизация) на Samsung Electronics са се сринали с цели 69% до 3.4 милиарда щатски долари за последната четвърт на 2022 г. Предварителните изчисления показват, че това е и осемгодишно дъно за компанията. Основен виновник за този срив е спада в глобалното търсене на чипове и смартфони, заради забавената икономика и високата инфлация.

„Сред продължаващата несигурност, както и потенциалния глобален икономически спад, общите приходи рязко спаднаха, като се наблюдава значително забавяне на бизнеса с чипове, поради слабото търсене и по-слабите продажби на умни телефони,“ коментират от азиатската компания.

Производителят отбелязва и 8.6% спад в продажбите до 55 милиарда долара за последната четвърт на 2022 г., в сравнение с година по-рано.

Резкият спад в търсенето на чипове за памет, включително DRAM и NAND, които се използват за различни джаджи и центрове за данни, принудиха производителите също така да намаляват цените си.

„За бизнеса с памет спадът в търсенето през четвъртото тримесечие беше по-голям от очакваното, тъй като клиентите преразгледаха материалите си запасите в усилията си да затегнат още повече финансите поради опасения относно влошаващите се потребителски нагласи,“ коментират пазарни анализатори.

Много производители на чипове, сред които Micron и SK Hynix, планират да намалят капиталовите си разходи и инвентара си през настоящата година. До този момент Samsung отричаха да планират намаляване на капиталовите разходи, но сега ситуацията вече е различна.

Геополитическите рискове също ще играят голяма роля при производителите на полупроводници, в резултат на технологичната война между САЩ и Китай. През миналия октомври Щатите въведоха завишен контрол върху износа, изискващ от компаниите да получават лицензи за продажба на полупроводникови чипове за суперкомпютри и изкуствен интелект на китайски фирми.

Samsung може и да получи глътка свеж въздух след като стана ясно, че Южна Корея планира да увеличи данъчните облекчения за местните производители на полупроводници. Решението идва след като  Samsung  и SK Hynix платиха най-големите корпоративни данъци през 2021 г. сред 100-e най-големи глобални производители на чипове.

Най-големите концерни, произвеждащи чипове в Южна Корея ще могат да се възползват от данъчен кредит в размер на 15%, което e значително повече от предварително заложените 8%.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини