Срина се онлайн разплащането в почти всички руски интернет магазини

18
2281

На 6-ти февруари редица руски онлайн магазини и платформи за интернет търговия спряха да приемат онлайн разплащанията. Така например при опит за плащане на артикул в DNS Shop чрез банкова карта, система за бързи разплащания показва  следната грешка:

Проблемите възникват в сайтовете, които използват платформата на Сбербанк. Причината е, че тази руска банка премина към използването на TLS сертификат, създаден от Министерството на цифровото развитие на РФ, само че този сертификат не се поддържа от чуждестранните браузъри.

Поддръжката на руските сертификати се поддържа само от руските браузъри каквито са „Яндекс браузър“ и „Атом“ на VK. По принцип този сертификат може да бъде добавен на ниво операционна система, като в този случай заплащането чрез Сбер започва да работи и в чуждестранните браузъри. Но експертите не препоръчват това, понеже добавянето на руски криптиращ сертификат на системно ниво силно намалява защитеността на компютърното устройство.

Някои руски сайтове започнаха да предупреждават, че при тях онлайн заплащането работи само при използването на руски браузър със съответния руски сертификат. В противен случай могат да възникнат проблеми.

Сбербанк не може да използва чуждестранен TLS сертификат заради санкциите. Но Сбербанк се ориентира бързо и в руските браузъри може да се избира дали да се използва сертификата на Министерството на цифровото развитие на РФ или чуждестранен. Засега не е ясно дали е възможно онлайн пазаруването от чуждестранните за Русия онлайн магазини.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари