Става ли Linux по-популярен действително?

6
23

Вчера, 29 септември, Gartner публикува доклад, в който се твърди, че ръстът на продажби на Linux-компютри частично е обвързан с възможността на тях да се инсталират нелицензирани версии на Windows. По този начин на потребителя се продава по-евтина Windows-машина, отколкото ако същата бъде закупена с лицензирана версия на операционна система на Microsoft.

Анализаторите са на мнение, че почти 40% от персоналните компютри, закупени с инсталиран Linux, се използват реално за работа под друга операционна система (разбирай – Windows). Тази тенденция е още по-ярко изразена на развиващите се пазари, където почти 80% от потребителите се отказват от работа с инсталираната предварително Linux система в полза на пиратски Windows. В доклада се посочва, че на улиците в големите градове на Азия и Източна Европа може да се закупи пиратско копие на Windows на цена от 1 долар.

В резултат на това явление се получава разминаване между броят на продадените Linux персонални компютри и реално използващите тази операционна система машини. През 2004 година в световен мащаб Linux машините ще достигнат около 5% от всички продадени персонални компютри, а в Азия – според Gartner, този показател ще достигне до 10,5%. В крайна сметка обаче, едва 1,3% от машините в Света ще работят под Linux. Прогнозите са, че през 2008 година делът на продадените Linux машини ще е 7,5% от всички персонални компютри, а едва 2,6% реално ще работят с тази операционна система. Към това време, смятат анализаторите, и Apple компютрите ще имат почти такъв пазарен дял. Анализаторите смятат още, че недостатъчното количество драйвери, стойността на обучението за работа с Linux, както и чисто психологическия елемент на преминаване към нещо ново ще забавят миграцията към операционните системи с отворен код. „персоналните компютри с Linux могат да предизвикат голям шум в пресата, но внедряването на решения в големи мащаби е малко вероятно, – се казва в доклада на Gartner. – Правителствата на няколко европейски държави планират миграция към Linux, но тези проекти все още са в ранните стадии на проучване и оценка”.

Разбира се, основен “стимулатор” за използването на пиратски копия на Windows е високата цена на операционната система. При закупуването на компютър с лицензиран Windows 12-15% от цената се пада на операционната система. През 1996 година този показател е бил 5-6%, но тогава машините струваха значително повече. Анализаторите на Gartner са на мнение, че ходът на Microsoft с пускането на орязани версии Windows XP за страни като Тайланд, Малайзия, Индонезия, Русия и Индия, само ще “налее масло” в смазаната машина на пиратите, тъй като предлаганото евтино решение е зле от към функционалност. “В Microsoft явно са на мнение, че е по-добре да се купуват нови машини с предварително инсталиран Windows, а не Linux, дори това да не се окаже ефикасен ход за спиране на пиратството. – се казва в доклада. – Това все пак ще доведе до спадане на интереса към Linux, предизвикан от увеличаването на броя на продадени нови компютри с такава предварително инсталирана система”.

Източник: Днес+

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари