fbpx
0 C
София

Стандарт за памет: ДНК

Най-четени

Събитието:

Колко пъти сте виждали памет с размер 10 терабайта? Някои от Вас може да не повярват, че съществува, други пък може и наистина да са виждали, но е ясно, че такива памети все още няма в масово производство. А какво ще кажете за данни в размер от 5.5 петабита, събрани в един грам? Това са около 700 терабайта и инженери от института Уайс към университета в Харвард са успели да поместят цялата тази информация в грам ДНК. George Church и Sri Kosuri са направили голям пробив в този тип технологии, като те надминават предишният рекорд около 1000 пъти.

Как се е получило:

Изследователите са отделили много време за работа по откритието си. Но за да направят нещо толкова сериозно, е трябвало да използват други методи – вместо познатите магнитни касети за запис на инормацията, те са решили да използват четирите бази (кръстени Adenine, Guanine, Cytosine и Thymine) на ДНК като съдържатели на информация. Всяка от тези бази представя 0 или 1, за да се разчита на машинен език, като Thymine и Guanine приемат стойности 1, а Adenine и Cytosine – 0. Кодирането е извършено чрез комбинирането на тези четири бази. Всяка нишка от ДНК може да съдържа 96 бита информация.

Разчитането на записаната информация изисква последователно подреждане на ДНК-то за да се сканират базите. За да се направи по-ефективно разделянето, се използва 19-битово адресиране във всяка нишка. Запазването на информация в ДНК нишки има следните изключителни предимства:
– Съдържаните дигитални данни имат много дълъг живот (практически безкраен), ако се поддържат правилно.
– Съдържане на неизмеримо количество данни в много малко пространство.

Заключение:

Това откритие може да се нарече революционно заради едновременно голямото увеличаване на ограничението на големината на съхраняваните на данни и намаляването на нужното пространство за съхранението ?. Но революционно може да се окаже и това ново взаимодействие между човек и природа и запазването на информация не върху метал, пластмаса или друга „нежива“ природа, а върху биомаса.

А ето и новина от предишно проучване на двамата учени.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини