Станфорд: броят на заразените от новия коронавирус са 75 пъти повече

3
1996

Според най-новите данни на калифорнийските учени, мащабът на епидемията от новия коронавирус е многократно по-голяма дори и от най-смелите предположения на вирусолозите. Проведеното масово изследване на голям брой хора показа, че броят на заразените е 75 пъти повече от фиксираните от официалната медицинска статистика случаи. Сега предстои проверката на тези данни, но ако това научно изследване се окаже вярно, то броят на заразените от COVID-19 в САЩ не е 2,4 милиона, а 180 милиона души. Но има и добри новини.

Голям брой заразени с новия коронавирус вирус хора нямат каквито и да било симптоми на заболяване от COVID-19. Логично е реалният брой на заразените да е много по-голям от официалните статистики. Guardian цитира ново научно изследване, според което числата в официалните статистики не отразяват правилно реалността и са занижени няколко десетки пъти.

Специалистите от Станфордския университет са взели проби от 3330 жители на Санта Клара, Калифорния и са ги анализирали за наличието на COVID-19. Всичките изследвани са доброволци, привлечени чрез рекламна кампания във Facebook. Според учените, това е първото подобно мащабно изследване на територията на САЩ.

При анализа са открити антитела в значително по-голям брой хора от очакваното. Ако тези резултати се екстраполират към цялото население на Санта Клара, то се получава, че към началото на месец април са заразени от 48 000 до 81 000 души. Но официалните данни показват са 1094 случай, 50 от които са завършили с летален изход.

По този начин реалният брой на заболелите е от 40 до 75 пъти по-голям, отколкото се считаше досега. Но това означава и нещо друго – смъртността от новия коронавирус е едва 0,12-0,2%, а не 4,1%. Това е първата, може да се каже добра новина.

Втората добра новина е, че значително по-бързото разпространение на COVID-19 означава, че ако получените данни се екстраполират към цялото население на САЩ, то около 17% от американците вече са имат антитела към новия коронавирус. Тоест, достигането на необходимата граница за колективен имунитет – 50% преболедували COVID-19, може да бъде достигната значително по-бързо, отколкото се прогнозираше досега.

Ако следваме данните от официалната статистика, имунитет имат само 0,23% от населението на Северна Америка. Според официалните отчети на американските медици е, че боледуват или вече са преболедували около 770 000 жители на САЩ.

Засега не се знае дали получените от учените на Санта Клара данни могат да бъдат екстраполирани към цялата страна. Започнаха проверки, а учените призоваха да се изчакат данните от другите подобни изследвания, които се провеждат в другите региони на САЩ. така например, учените от Бъркли започнаха тестовете на 55 000 здрави доброволци за наличието на антитела срещу новия коронавирус.

Получените данни са важни, понеже показват кога икономиката може да бъде стартирана отново.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари