fbpx
20.2 C
София

Станфорд: „Изкуственият интелект създава нов колониален световен ред“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Европейският колониализъм се изразява в насилственото заграбване на земите, добива на ресурсите и експлоатацията на местните жители. Сега ИИ индустрията повтаря този път, но използва други, не толкова явни методи за обогатяване на богатите и влиятелни елити за сметка на по-бедните хора. В издателството към Станфордския университет излезе книга, посветена на проблема на колонизацията на човешкия живот чрез събирането на потребителски и лични данни, които IT компаниите преобразуват в нова ценност.

За разлика от конкистадорите от миналото IT компаниите не се стремят да заграбят земи, но тяхната алчност не е по-малка. Колкото повече потребители може да привлече даден продукт, толкова повече материал получават техните алгоритми и толкова повече ресурси – тоест, данни – могат да вземат, наблюдавайки действията на хората във виртуалния и в реалния свят.

Вместо робство промишлеността измисли нови начини за експлоатация, предлагайки на жителите от по-бедните страни съвсем ниско заплащане на труда в опасни за здравето условия, базирайки се на предпоставката, че населението от тези региони няма нужда и дори не заслужава достойни заплати и икономическа стабилност, съобщи авторитетното издание Technology Review.

Главният инструмент на неоколониализма вече е всеобщата свързаност с помощта на смартфони и други интелигентни устройства. Социалният живот на човека стана директен източник на доходи, а данните – изключително ценен ресурс, който потребителите към днешен ден предоставят на компаниите доброволно и безвъзмездно. Големите IT корпорации от Google до Uber превръщат огромните потоци от данни в ценност. В резултат от това се изгражда един нов обществен ред, базиран на непрекъснато следене и разкриващ безпрецедентни възможности за дискриминация и манипулация.

Колониализмът на данните води към нова фаза на капитализма, която авторите на книгата Colonized by Data (колонизирани от данните), издадена от Stanford Press, наричат капитализация без граници. Това означава, че съвсем скоро няма да има нито един аспект на човешкия живот, нито едно умение или опит, които да не бъдат източник на ценни данни. Човешкият живот за тези корпорации вече се превръща в находище за добив на данни. Този нов световен ред е несъвместим със свободата и автономността на личността.

Противопоставянето на този нов световен обществен ред по принцип е възможно, считат авторите на този интересна книга, но за постигането на тази цел са необходими съвместните усилия на философията, политическите науки, социологията и информатиката. Важно е да е посочи какво именно  се случва и да бъдат показани опасностите, до които могат да доведат съвременните модели на свързаност.

Изкуственият интелект няма да направи обществото по-егалитарно. Дори и политиците и корпорациите да въведат отдавна очаквания безусловен базов доход, светът така или иначе ще се управлява от малка група олигарси. В крайна сметка роботизацията само ще увеличи неравенството, ще посее паника сред хората и ще освободи пътя за политиците-популисти, счита писателят и изследовател на изкуствения интелект Калъм Чейс. Необходимо е още сега да се вземат необходимите мерки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини