fbpx
14.8 C
София

Стартираха невронната мрежа FreedomGPT – ИИ без ограничени и мерки за информационна безопасност

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

ChatGPT без никакви етични граници… Може и да не сте мечтали за това, но Age of AI все пак го направи. Тя е разработила изкуствен интелект (ИИ), който се нарича FreedomGPT и има за цел свободно да взаимодейства със своите потребители, без табута и ограничения.

Неотдавна на чатбота ChatGPT бяха наложени много ограничения. Целта е да му се попречи да прави расистки, обидни или опасни коментари. В действителност този изкуствен интелект е по-скоро програма за машинно обучение. За да може да работи, тя се „захранва“ с огромни количества данни: в случая въпроси, отговори, текстове от всякакъв вид, за да може да развие съответните логически връзки между тези данни и да стане способна да създава свои собствени отговори. Данните, върху които е обучена тази програма, са човешки и по този начин тя наследява всички наши предубеждения. Нещо повече, разработените досега изкуствени интелекти често стават силно дискриминационни в процеса на своето развитие.

Поради тези причини изследователите, работещи по ChatGPT, са положили много усилия, за да въведат тези предпазни мерки. Така например вече е невъзможно да поискате от него да напише речи, възхваляващи Хитлер, или да ви каже как да направите бомба. Освен това той е обучен да ограничава предразсъдъците си, а и са въведени предпазни мерки за откриване и отмяна на отговори, които са расистки, сексистки или дискриминационни по какъвто и да е начин. Изключени са и порнографски материали.

Тези ограничения обаче не се харесват на всички.

„Взаимодействието с голям езиков модел трябва да бъде като взаимодействие със собствения ви мозък или с близък приятел“, заяви Джон Арроу, основател на Age of AI, пред BuzzFeed News, визирайки технологията, която стои зад чатботове като ChatGPT. „Ако той откаже да отговори на определени въпроси или, още по-лошо, даде осъдителен отговор, това ще има смразяващ ефект върху готовността ви да го използвате или дори върху желанието ви да го използвате“.

Именно затова той е създал своя собствена версия на чатбот, който е освободен от тези ограничения: FreedomGPT (freedom-gpt.netlify.app).


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини