Стартиращата компания Ample показа технология за бърза замяна на акумулаторния блок в електромобилите

0
2083

Калифорнийският стартъп Ample представи универсална система за бърза замяна на акумулаторните блокове на електрическите автомобили. Станциите на Ample са изцяло автономни, заемат малко място и сменят акумулаторните блокове в продължение на 10 минути. Стартиращата компания вече започна реалните тестове на новата система – в Калифорнийския залив бяха инсталирани пет станции, а първият клиент на Ample стана компанията Uber, която използва електрическите автомобили Nissan Leaf за осъществяване на таксиметрови услуги.

Ample заяви, че се стреми да помогне както на автомобилните производители, така и на притежателите на електромобили. Акумулаторните блокове са най-скъпата част в съвременните автомобили с електрически двигатели, а значителното увеличение на пробега и ускоряването на тяхното зареждане в последно време още повече повишиха тяхната цена. Ample предлага нова платформа, която може едновременно да понижи експлоатационните разходи на производителите и цената на електромобилите за крайните потребители.

При замяната на акумулаторния блок автономната станция на Ample повдига електромобила над земята, изважда изтощените акумулаторни блокове и ги заменя с абсолютно същите, но заредени до 100%. След не повече от 10 минути електромобилът се връща на пътя с изцяло заредени батерии, а изваденият модул се зарежда в станцията на Ample. Всичко това става без участието на нито един човек – всичко е роботизирано и се използват специализирани манипулатори. Всяка станция има по няколко терминала и може да обслужва няколко електромобила едновременно.

Идеята не е нова, а роботизираните станции на Ample само за 10 минути осигуряват максимален пробег на електромобила.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари