Стартира втората фаза на клиничните тестове на първата иРНК ваксина срещу рака

1
1290

Новата ваксина е създадена от германската компания BioNTech, която заедно с Pfizer преди около една година с помощта на същата технология създаде ваксината срещу COVID-19. Използването на иРНК в онкологията разкрива нови хоризонти и в медицината постепенно ще започнат да се появяват много ефективни методи за персонализирана борба с рака и за контрол на ремисиите.

Пандемията от новия коронавирус промени плановете на учените и отложи клиничните тестове на ваксината BNT111, които бяха планирани за 2020 година. Но сега започва втората фаза на изследванията, в която участват 120 пациента с меланома в третия и четвъртия стадий на заболяването. Първата фаза на клиничните тестове показва многообещаващи резултати: при 7 от общо 42 души е настъпила пълна ремисия, а при още 9 – частична.

Според учените, основната полза от използването на информационна РНК (иРНК) в онкологията е предотвратяването на рецидив на рака.

Това е напълно възможно, понеже след премахването на тумора, ваксината заставя Т-клетките да разпознават рака и да го държат под контрол. Учените допълват, че ваксините от този тип са фокусирани върху туморните антигени. Така например, при текущата фаза на клиничните тестове ваксината BNT111 е фокусирана върху четири антигена, които се наблюдават при над 90% от всички тумори на меланомата.

От друга страна, иРНК технологията е отлична възможност за разработването на персонализирани ваксини срещу рака.

Тези изследвания бяха подпомогнати от постигнатите успехи в борбата срещу COVID-19, при които учените се убедиха че потенциалът на иРНК ваксините е огромен, а освен това вече е налична цялата необходима производствена инфраструктура.

4 9 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари