Стартира първото споделено ползване на електромобили в България

7
76

София вече има своята първа услуга за споделено ползване на автомобили. При това електрически. Благодарение на Spark абсолютно всеки правоспособен водач може да наеме за секунди електромобил VW e-up! през мобилно приложение, с което може да намери най-близката свободна кола. Подобни на Spark услуги вече работят в повечето европейски столици, но е абсолютна новост за България.

Тя е разработка на едноименната латвийска компания и „еМобилити интернешънъл“, в която дял има и „Алфа финанс холдинг“ на съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев.

За момента услугата е най-удобно да се използва на територията на синята и зелената зона в София, тъй като там паркирането на електрическите автомобили е безплатно – именно там ще могат да се намерят от желаещите да ги ползват и там ще трябва да се оставят. Има и някои изключения – като летището, бизнес парка и вероятно други места, които ще се присъединят към системата скоро.

Услугата започва с 25 електромобила, а след шест месеца броят им трябва да достигне 50. Амбицията на компанията е до няколко години те да станат 300.

„Нашата услуга е идеално решение за хората, които не искат да ползват личния си автомобил в града и да плащат такси за синя и зелена зона, но същевременно търсят ефективен и екологичен начин на предвижване, който да е в техния контрол. Услугата е и идеален инструмент за управление на разходите при компании, които искат да предоставят служебен автомобил на служителите си, но без да поддържат автопарк и да инвестират в собствени автомобили“, коментира в прессъобщение Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark.

Чрез приложението, което потребителите свалят в телефона си, те ще могат да виждат кои автомобили са свободни и ще могат да ги резервират безплатно за период от 15 минути. Колите ще могат да бъдат ползвани от всеки, независимо дали е български гражданин или турист. Единственото ограничение е шофьорът да има поне една година шофьорски стаж.

Регистрацията в мобилното приложение на Spark изисква номер на лична карта, шофьорска книжа, кредитна карта и имейл, на който потребителите да получават данни за това толкова време са ползвали услугата, колко километра са изминали и каква е дължимата сума.

Колко струва

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни. Цената се определя на минута, като първите 12 са включени в първоначалната такса от 3.48 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0.29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

Според направените изчисления услугата ще струва до 30% по-евтино от такси, особено при по-дълго ползване. Освен от такси условията на Spark са по-добри от тези рент-а-кар услугите, смята Спасов. „При рент-а-кар 57 лева е възможно най-ниската цена за наем на автомобил, а това е, без да се смята горивото, което клиентите плащат.

Зареждането е напълно безплатно във всички 34 станции в мрежата на „Елдрайв“ в София, която е част от „еМобилити интернешънъл“. Екип от компанията ще се движи из града, за да зарежда свободните автомобили. Максималният пробег на VW e-up! с едно зареждане е около 160 километра.

В случаи на пътни произшествия отговорността ще се поема от виновния водач. За целта всеки автомобил е снабден с джипиес устройство, което следи скоростта и посоката на движение. Това ще позволи вината да се доказва веднага. Планът е до края на 2018 г. Spark в София да разполага със 100 автомобила, а до 2019 г. – с 300. Според Спасов толкова автомобили са необходими, за да покрият потреблението в столицата.

За въвеждането на Spark в София са вложени 300 хил. лв., a от компанията очакват инвестицията да започне да се изплаща след две години. Според Спасов пазарът за отдаване под наем на електрически автомобили ще става все по-интересен за инвеститорите в следващите години. От компанията не планират да въвеждат услугата в други градове в страната, поне докато не развият максималния й потенциал в София, посочва dnevnik.bg.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

7 коментара за "Стартира първото споделено ползване на електромобили в България"

avatar
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Зорлия
Зорлия

Ще пръдна!

Илон
Илон

Ами ето за тази мечта се бори електрическото лоби – премахване на личните автомобили и дране на хората, на които им се налага да ползват такъв. 40 лв. ще ти дръпнат само за да идеш до ИКЕА да напазаруваш набързо, друг е въпросът, че в тази гнусна детска играчка няма къде да сложиш покупките…

оня същия
оня същия

Рент-а-кар, ама много иновативен разбииш ли…

Петко
Петко

В случаи на пътни произшествия отговорността ще се поема от виновния водач.
Е как водача ще поема отговорност? Не знаете ли, че в България само автомобилите носят гражданска отговорност?

Петко
Петко

за 2 часа = 36 лева. Не е хич изгодно да ходиш на работа с такова нещо.

Георги
Георги

За цената на два часа взимаш рент а кар за два дни.

Misho
Misho

Най-големия недостатък е, че за да ползваш тези автомобили, компанията иска да си снимаш личната карта + свидетелството за правоуправление и да ги качиш на тяхната страница /сървър/.
Не бих рискувал да направя тази глупост!