Стартира първото споделено ползване на електромобили в България

7
160

София вече има своята първа услуга за споделено ползване на автомобили. При това електрически. Благодарение на Spark абсолютно всеки правоспособен водач може да наеме за секунди електромобил VW e-up! през мобилно приложение, с което може да намери най-близката свободна кола. Подобни на Spark услуги вече работят в повечето европейски столици, но е абсолютна новост за България.

Тя е разработка на едноименната латвийска компания и „еМобилити интернешънъл“, в която дял има и „Алфа финанс холдинг“ на съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев.

За момента услугата е най-удобно да се използва на територията на синята и зелената зона в София, тъй като там паркирането на електрическите автомобили е безплатно – именно там ще могат да се намерят от желаещите да ги ползват и там ще трябва да се оставят. Има и някои изключения – като летището, бизнес парка и вероятно други места, които ще се присъединят към системата скоро.

Услугата започва с 25 електромобила, а след шест месеца броят им трябва да достигне 50. Амбицията на компанията е до няколко години те да станат 300.

„Нашата услуга е идеално решение за хората, които не искат да ползват личния си автомобил в града и да плащат такси за синя и зелена зона, но същевременно търсят ефективен и екологичен начин на предвижване, който да е в техния контрол. Услугата е и идеален инструмент за управление на разходите при компании, които искат да предоставят служебен автомобил на служителите си, но без да поддържат автопарк и да инвестират в собствени автомобили“, коментира в прессъобщение Стефан Спасов, изпълнителен директор на Spark.

Чрез приложението, което потребителите свалят в телефона си, те ще могат да виждат кои автомобили са свободни и ще могат да ги резервират безплатно за период от 15 минути. Колите ще могат да бъдат ползвани от всеки, независимо дали е български гражданин или турист. Единственото ограничение е шофьорът да има поне една година шофьорски стаж.

Регистрацията в мобилното приложение на Spark изисква номер на лична карта, шофьорска книжа, кредитна карта и имейл, на който потребителите да получават данни за това толкова време са ползвали услугата, колко километра са изминали и каква е дължимата сума.

Колко струва

Наемът на електромобил през платформата Spark може да варира от няколко минути до няколко дни. Цената се определя на минута, като първите 12 са включени в първоначалната такса от 3.48 лв., а всяка следваща минута се таксува по 0.29 лв. Цената за наем на електромобил за 24 часа е фиксирана на 57 лв. и не може да бъде надвишена.

Според направените изчисления услугата ще струва до 30% по-евтино от такси, особено при по-дълго ползване. Освен от такси условията на Spark са по-добри от тези рент-а-кар услугите, смята Спасов. „При рент-а-кар 57 лева е възможно най-ниската цена за наем на автомобил, а това е, без да се смята горивото, което клиентите плащат.

Зареждането е напълно безплатно във всички 34 станции в мрежата на „Елдрайв“ в София, която е част от „еМобилити интернешънъл“. Екип от компанията ще се движи из града, за да зарежда свободните автомобили. Максималният пробег на VW e-up! с едно зареждане е около 160 километра.

В случаи на пътни произшествия отговорността ще се поема от виновния водач. За целта всеки автомобил е снабден с джипиес устройство, което следи скоростта и посоката на движение. Това ще позволи вината да се доказва веднага. Планът е до края на 2018 г. Spark в София да разполага със 100 автомобила, а до 2019 г. – с 300. Според Спасов толкова автомобили са необходими, за да покрият потреблението в столицата.

За въвеждането на Spark в София са вложени 300 хил. лв., a от компанията очакват инвестицията да започне да се изплаща след две години. Според Спасов пазарът за отдаване под наем на електрически автомобили ще става все по-интересен за инвеститорите в следващите години. От компанията не планират да въвеждат услугата в други градове в страната, поне докато не развият максималния й потенциал в София, посочва dnevnik.bg.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
7 Автори на коментарите
MishoГеоргиПеткоПеткооня същия Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Зорлия
Зорлия

Ще пръдна!

Илон
Илон

Ами ето за тази мечта се бори електрическото лоби – премахване на личните автомобили и дране на хората, на които им се налага да ползват такъв. 40 лв. ще ти дръпнат само за да идеш до ИКЕА да напазаруваш набързо, друг е въпросът, че в тази гнусна детска играчка няма къде да сложиш покупките…

оня същия
оня същия

Рент-а-кар, ама много иновативен разбииш ли…

Петко
Петко

В случаи на пътни произшествия отговорността ще се поема от виновния водач.
Е как водача ще поема отговорност? Не знаете ли, че в България само автомобилите носят гражданска отговорност?

Петко
Петко

за 2 часа = 36 лева. Не е хич изгодно да ходиш на работа с такова нещо.

Георги
Георги

За цената на два часа взимаш рент а кар за два дни.

Misho
Misho

Най-големия недостатък е, че за да ползваш тези автомобили, компанията иска да си снимаш личната карта + свидетелството за правоуправление и да ги качиш на тяхната страница /сървър/.
Не бих рискувал да направя тази глупост!