Всички сте чували за стартъпи, които изграждат нови поколения компютърни чипове, дронове за доставки или социални мрежи. Днес ще разкажем обаче за един по-необичаен такъв, наречен Colossal, който има една много по-различна цел: да възстанови Вълнестия мамут, изчезнал преди около 10 000 години вид, до 2027 г., използвайки технологията за генно инженерство CRISPR, революционна технология за редактиране на гени.

Планът не е да се създадат отново истински Вълнести мамуни, а по-скоро да бъдат придадени техните характерни черти, позволяващи им адаптиране към студената околна среда, като малки уши и по-голямо количество телесна мазнина, на техните братовчеди слоновете, като по този начин се създаде хибриден вид, който може да скита по тундрата, където мамутите не са били виждани през последните 10 000 години. Съоснователите на стартъпа Colossal са главният изпълнителен директор Бен Лам, който досега вече има пет стартъпа зад гърба си, и Джордж Чърч, професор в Харвардското медицинско училище, който има дълбок опит в CRISPR.

“Нашата истинска Северна звезда е успешното възстановяване на Вълнестия мамут, но и успешното развитие на технологии за кръстосване на различни видове, което да бъде използвано дългосрочно за спасяването им от изчезване, или възстановяване на вече изчезнали такива.“, казва Лам. „Сега се фокусираме върху това да имаме първите малки от този бъдещ кръстосан вид през следващите четири до шест години“.

Проектът на двамата бизнес партньори е интересна илюстрация на един от най-актуалните императиви, които обхващат света на бизнеса и технологиите: Създаване на компании с бизнес модел, който не просто е създаден с цел генериране на печалби, но и подпомагане на планетата и обществото. Така например мисията на компании като Tesla e да електрифицира транспорта, за да се отърве от изкопаемите горива, които увреждат Земята. Bolt Threads иска да замени естествената кожа в аксесоарите и модата с еквивалентен материал, който е създаден с помощта на гъбични влакна, които са много по-щадящи за животните и околната среда. Така Colossal се надява да успее работата му да привлече вниманието към проблемите на биологичното разнообразие и в крайна сметка да помогне за тяхното отстраняване.

Colossal досега е събрала 15 милиона щатски долара финансиране, осигурени от инвестиционната компания Tulco. 19-те служители на стартъра работят в централата му в Далас и в офиси в Бостън и Остин, Тексас, като компанията използва наличните средства, за да привлече още таланти в екипа си.

Изкуствени утроби и други технологии

Чърч каза, че очаква значително разширяване на приложенията на биотехнологичните и генетични разработки на компанията.

„Наборът от широкомащабни технологии и разработки за геномно инженерство може да се приложи към много широк набор от дейности и да обслужи много потребности на науката и бизнеса, далеч отвъд изчезването на видовете, и следователно тези технологии са много обещаващи за комерсиализация.“, казва Чърч.

Използване на CRISPR за възкресяване на мъртви видове

Една технология, която наистина през последните години узрява за комерсиализация, е именно мултиплексното геномно инженерство, технология, в чието развитие Чърч има значителен принос, която ускорява генетичното редактиране, като прави множество промени в ДНК кода наведнъж.

Colossal също така се надява за успее да разработи изкуствени утроби, в които да отглежда своите генетично редактиране ембриони на Вълнестия мамут. Отглеждането на десетина Вълнести мамута от сурогатни майки слонове далеч не е достатъчно, за да се стигне до мащабно възстановяване на вида, към каквото се стреми компанията.

В основата на работата на Colossal е CRISPR. Технологията, адаптирана от метода на еволюция на бактериите, които са използвали принципа за атакуване на вирусите и разкъсването на тяхната ДНК, сега е опора на генното инженерство и Чърч участва от един от най-ранните етапи на развитие на CRISPR.

Сценарий в стил Джурасик парк? Не.

Докато четете за мисията и целите на стартъпа Colossal може да предположите, че компанията навярно иска да спечели истински високи приходи от създаването на туристически бизнес, като създаде туристически парк, в който посетителите да могат да видят на живо възстановените вълнести мамути. В крайна сметка, хората в момента плащат много пари, за да видят впечатляващата мегафауна на лъвовете, слоновете и жирафите, като ходят на американски сафарита. А възможността да видят същество, което е изчезнало преди повече от 10 000 години, може да увеличи вълнението.

Но не такъв е планът на Colossal. „Нашият фокус е върху опазването на видовете и опазването на биологичното разнообразие в момента, а не затварянето на екзотични и рядко срещани видове в зоологически градини, в които да бъдат превръщани в атракции за туристите“, казва Лам. Чрез повторното връщане на Вълнестите мамути на белия свят, Colossal може да успее и да запази генетичното наследство на азиатските слонове, които сега са застрашени.

Друг вид кандидат, който Colossal иска да пресъздаде, е Вълнестият носорог, роднински вид на критично застрашения Суматрански носорог.

Въпреки че Colossal не планира да изгражда туристически паркове в смисъла на Джурасик парк, компанията всъщност има план да изгради един затворен терариум за видовете, които иска да пресъздаде, който все пак звучи силно наподобяващо идеята и концепцията на Джурасик. Компанията иска да създаде свой „Pleistocene Park”, който по план трябва да се помещава на площ от около 60 квадратни мили в Северна Русия, като името на парка е вдъхновено от името на геоложкия период Плейстоцен, завършил през последната ледникова епоха, а локацията му съвпада с мястото, където изследователите Сергей и Никита Зимов са се опитвали да верифицират своите теории за екологичните и климатичните ефекти на презастрояването.

Според оценките на ООН, хората играем значителна роля в промяната на околната среда и климата на планетата и според оценките на ООН заплашва 1 млн. вида от изчезване. Colossal се надява, че работата му ще привлече повече внимание към срива на биологичното разнообразие. И също така планира да създаде подобни генетични решения за спасяването на много застрашени видове, така че да съществува унифицирана рецепта за действие, когато един вид изчезне или е силно застрашен от близко изчезване.

Но наистина ли това е най-доброто, което можем да направим с наличните ни към момента ресурси, за да помогнем на планетата? Някои изследователи смятат, че не.

Възкресяването на изчезнали видове би имало някои ползи, но някои експерти смятат, че парите биха били по-добре изразходвани в опити да се защитят тези, които вече са наоколо. Така твърди група биолози в статия, публикувана в Nature Ecology & Evolution. „Потенциалните жертви в опазването на съществуващите видове трябва да бъдат решаващо съображение при вземането на решение дали да инвестираме във възстановяване на изчезналите видове или да съсредоточим усилията си за върху съществуващите видове“, пишат изследователи.

Но финансирането, на което разчита Colossal, не е държавно, като на този етап компанията не се възползва от грантове по обществени поръчки, научни или изследователски проекти, които да са финансирани от правителството, а както стана по-ясно, разчита на инвестиции от рискови капиталисти, които вземат присърце каузата за възстановяване на изчезналите видове. По този начин, стартъпът не се бори за същите публични средства за спасяване на околната среда и видовете, за които се борят проектите за подпомагане на опазването на вече съществуващите видове, така че полемиката тук се разминава.

В свят, доминиран от заглавията на климатичната криза, стартъп, което прави пари с фокус върху подобряването на екосистемите, има особена привлекателност.

Зак Линч от Jazz Venture Partners, е развълнуван от софтуера, хардуера и биотехнологиите, които очаква Colossal да създаде.

В същото време „тези пробиви ще помогнат за решаване на проблеми като деградация на земята, загуба на опрашители на животни и други негативни тенденции в биологичното разнообразие“, каза Линч. Като се имат предвид колко големи са нашите екологични проблеми, можете да видите защо един инвеститор може да се заинтересува.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари