Старши мениджър на Amazon съди компанията за расова и полова дискриминация

0
308

Старши мениджър на  Amazon заведе дело в понеделник срещу компанията и някои от нейните служители за предполагаема расова и полова дискриминация, тормоз и нарушения на справедливостта при заплащането. Тя каза също, че това е част от по-широк модел на дискриминация срещу служителите на технологичния гигант. Делото, заведено във федерален съд във Вашингтон, също разказва подробности за предполагаемо сексуално насилие от един бивш старши служител на Amazon.

Шарлот Нюман, която работи в Amazon Web Services, твърди, че ѝ е била възложена работа, съответстваща на служители в роли над тази, за която е била наета и за която ѝ е плащано. Тя също така твърди, че нейният пряк мениджър Стивън Блок ѝ е казал, че е „твърде директна“ и „страшна“, както и че старшият служител Андрес Маз я е дърпал за косата и я опипвал.

В делото се твърди, че „Маз се чувства свободен да тормози сексуално г-жа Нюман и понякога пред очите на другите“.

В изявление представител на Amazon заяви, че компанията разглежда оплакването. „Amazon работи усилено за насърчаване на разнообразна, справедлива и приобщаваща култура и тези твърдения не отразяват усилията ни и ценностите ни“, твърди представителят. „Ние не толерираме дискриминация или тормоз от всякакъв вид и разследваме задълбочено всички искове и предприемаме подходящите действия. В момента разследваме твърденията в този иск.“

Amazon също е отказала да отговори на въпроса за това кои от исковете срещу нея вече са разгледани и дали изявлението е предназначено да покаже, че не признава посочените пред съда твърдения. Нюман твърди в делото си, че компанията преди е разследвала твърденията ѝ за Блок и Маз, след като тя е подала вътрешна жалба. Делото описва опита на Нюман, която е кандидатствала да бъде наета като служител от „ниво 7“, но усеща, че още при кандидатстването ѝ, квалификацията и задълженията, които ѝ биват разяснени, съответстват на „ниво 8“. Тя твърди, че е изпълнявала задачи от ниво 8 в рамките на месеци след наемането си, но се е борила повече от две години и половина, за да получи повишение. Нюман твърди, че тази практика, която тя нарича „понижаване на нивото на труда“ се прилага за цветнокожите служители на Amazon, което възпрепятства получаването на подходящото заплащане за работата им и тези служители са работили много повече часове, отколкото белите си колеги.

Нюман също разказа подробно как е изразила опасенията си относно рисковете от продажбата на софтуера за разпознаване на лица Rekogmination на Amazon на органите на реда, като се има предвид, че системата допуска повече грешки при сканирането на чернокожи. По нейните думи, опасенията ѝ са обявени от компанията за неоснователни. Тя също така отбелязва, че чернокожите служители на Amazon са изпратили вътрешно писмо до ръководителите на компанията, в което изразяват своето възмущение от това, че генералният съветник на компанията Дейвид Заполски е използвал „расистки обиден“ език по адрес на складов работник на компанията.

Нюман, която има магистърска степен по бизнес от Харвардския университет и преди това е била икономически съветник на сенатор Кори Букър, по-рано е подала жалба да Вашингтон и Службата за правата на човека. В делото си Нюман твърди, че няколко други чернокожи жени колеги са били подложени на обиди, предразсъдъчни коментари за тяхната раса и други ограничения, които са възпрепятствали кариерното им издигане.

Това не е първият случай, в който служители от висше управленско ниво в Amazon се оплакват от дискриминационни и расистки политики в компанията, както и от експлоатиране на техните опит, образование и компетентности чрез делегиране на по-високопоставени ангажименти на служители с по-ниска трудова квалификация според вътрешната йерархия на позициите на компанията. И макар да са водени няколко процеса срещу компанията по съдебен ред, повечето от тях досега са завършвали с изплащане на задоволителни обезщетения за двете страни или с оправдаването на Amazon. Въпреки това обаче, има малко сведения за вътрешните процеси и събития около оплаквания на служители, които са претърпели дискриминационни практики в компанията, но не са стигнали до завеждане на съдебен иск. За съжаление, много критици на социалните политики на компанията отчитат, че е далеч по-вероятно и възможно служител на по-високо управленско ниво да заведе съдебен иск или да даде гласност на случай на дискриминация или обиден език, отколкото складов работник или друг служител, който извършва физическа работа в компанията. Това е предизвикано до голяма степен от ограниченията във финансовите и юридическите ресурси, които един обикновен служител със средни доходи може да си позволи. Предстои да разберем какъв ще бъде развоят на събитията от настоящото дело.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари