21.6 C
София

Статистика за компресиращите прокси-сървъри на Google

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Google публикува официалната статистика за работата на онлайн-услугата Data Compression Proxy за мобилния уеб-трафик. Това е аналог на известната услуга Opera Turbo, която също компресира текста и изображенията от трафика. При Google е интересно, че техните прокси-сървъри преобразуват изображенията в WebP формат.

Тази онлайн-услугата на Интернет-гиганта се нарича Flywheel и е предназначена предимно за мобилния трафик и е вградена в уеб-браузъра Chrome. Има плъгин за десктоп-версията на Chrome, с помощта на който може да се използва тази компресия, но не се използва особено, понеже компресията е най-полезна при скъпия мобилен трафик.

Според публикувания документ, прокси-сървърите на Google компресират трафика средно с 58%, а компресията се базира на транспортния протокол SPDY и формата за изображение WebP, и двата създадени от Google. Ной-голяма компресия се постига именно от WebP-формата, който намалява информационния размер на изображенията средно с 66,4%. Компресията получена чрез SPDY не е толкова съществена.

Статистиките показват, че функцията за компресия на данните е изключена при 9% от потребителите на мобилния Chrome. Около 78% от целия мобилен уеб-трафик преминава чрез Wi-Fi връзки, 11% чрез 3G, 9% чрез 4G/LTE и само 1% чрез 2G.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини