Статистика на браузърите за месец септември 2017 година

3
1429

Microsoft с голям размах представи уеб-браузъра Edge заедно с операционната система Windows 10 и навремето обеща, че ще достигне нивата на Google Chrome и Mozilla Firefox.

Въпреки огромните усилия, софтуерният гигант не успя да направи своя браузър търсен и популярен. Статистиката на NetMarketShare към края на месец септември тази година показва, че при персоналните компютри абсолютен лидер е браузърът Chrome с дял от 59,61%. Това означава, че браузърът на Google е инсталиран на 6 от всеки 10 компютъра.

IE продължава да заема второто място с резултат 14,18%, въпреки че има голям спад. Firefox е трети с дял от 12,85%. На четвърто място в рейтинга за септември се намира Edge с 5,15%. По този начин браузърите на Microsoft са инсталирани на всеки 2 от 10 компютъра в целия свят.

Трендът на развитието на IE и Edge сочи категорично надолу, въпреки че Microsoft най-агресивно предлага своя нов браузър в ОС Windows 10 като алтернатива на Google Chrome. През изминалия месец делът на Edge е намалял с 5,66%, а спадът на IE е 1,4%.

IE вече не получава нови функционални възможности, а само обновявания по безопасността. Microsoft е съсредоточил цялото си внимание върху Edge, но го обновява само при излизането на голените ъпдейти за Windows 10. Това означава обновяване само два пъти в годината, докато Chrome и Firefox се обновяват много по-често.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари