Статистика на операционните системи към месец август от StatCounter

3
40

Вчера публикувахме статистиките на Net Applications за разпространението на операционните системи към месец август тази година. От пролетта статистиките на Net Applications и StatCounter започнаха доста да се различават и засега няма правдоподобно обяснение за този феномен. Според StatCounter, точно както и при Net Applications, на 1-во и 2-ро място са операционните системи Windows 7 и 10, но с други проценти. Графиките на StatCounter показват за Windows 7 дял едва от 39,93%, което е с почти 10% по-малко в сравнение с данните на Net Applications.

 

От друга страна, резултатът на Windows 10 е по-добър – дял в размер на 24,43% и почти съвпада с резултатите на Net Applications.

На трето място StatCounter поставя Apple OS X (която си сменя името на macOS) и владее 9,87% от пазара, а Windows 8.1 е с 8,36%. В тази класация Windows XP има дял от 5,85%, което е почти двойно по-малко отколкото показа Net Applications.

Добрата новина за Microsoft е, че делът на операционната система Windows 10 не само расте, но и че расте без безплатното обновяване, което важеше през миналите месеци. Август бе първият месец, когато акцията с безплатното обновяване бе прекратена.

Microsoft очаква голям ръст на ОС Windows 10, понеже от 2017 година предприятията ще започнат да се обновяват, а сега само тестват възможностите на новата операционна система.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари